Нито една поискана поправка от България и периферните страни на

...
Нито една поискана поправка от България и периферните страни на
Коментари Харесай

Комисия на ЕП не прие български поправки в пакет Мобилност

Нито една поискана корекция от България и периферните страни на Европейски Съюз по пакет " Мобилност " не бе призната на съвещанието на транспортната комисия в Европейския парламент, заяви БНР.

Комисията утвърди регламента за командироване на водачите, тяхното време за отмора и каботажа от пакета " Мобилност ".

Членовете на комисията отхвърлиха импортираните от българските евродепутати ремонти за връщането на камиона в страната, в която е записана компанията, на 8 седмици, както и за седмичната отмора на водачите.
 Превозвачи още веднъж пробват да убедят Екологичен потенциал за пакета
Превозвачи още веднъж пробват да убедят Екологичен потенциал за пакета " Мобилност "

Изтъкват негативните последици от противоречивите текстове

Пред " Хоризонт " евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и единствен непрекъснат член на транспортната комисия от България, съобщи:

" За мен този избор не е неочакван. Ние направихме изследване и сондирахме мнението на нашите сътрудници от Централна и Западна Европа, които макар ковид, макар новите условия, макар обстановката, на която разчитаха по време на най-тежката част на пандемията на източноевропейските водачи, не бяха склонни да създадат никакъв компромис във вижданията си. Надеждите ни не са свързани толкоз с вота през днешния ден, нито този, който следва в пленарна зала ".

Девет страни, от които и България, обявиха, че ще заведат дело против пакета в Съда на Европейски Съюз незабавно откакто той получи зелена светлина.

Очаква се и оценката за влияние върху околната среда от връщането на камионите, която изготвя Европейската комисия.
 Евродепутатите ни внесоха ремонти в пакета
Евродепутатите ни внесоха ремонти в пакета " Мобилност "

Пакетът би трябвало да се гледа в транспортната комисия още веднъж през юни

В тази връзка Витанов съобщи:

" Опасението на Комисията, което изцяло съответствува с нашето виждане, е, че връщането на камиона едно, че е дискриминационна мярка, само че тя доста ощетява компании от Източна Европа, компании от периферията. Тя първо не е в сходство със " Зелената договорка " , тъй като ще докара до доста увеличение на газовите излъчвания, само че второ тя опонира на правилото на действие на единния пазар - лимитира се активността на компании от Европейски Съюз ".

Заседанието на комисията няма изключително значение, с изключение на да изпрати политически сигнал към евродепутатите, обявиха осведомени.

Преди съвещанието Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на транспортната комисия и Андрей Новаков от Европейската национална партия, неин заместващ член, обявиха за " Хоризонт ":

" Моите очаквания не са свързани толкоз с идното съвещание на Комисията по превоз, тъй като аз не виждам политическа воля за смяна на това статукво, което беше контрактувано преди няколко месеца.

Депутатите са останали същите , те са представители на новия Европейски парламент и няма нито един, който да не е осведомен с проблема " Мобилност " и няма нито един, който да не е получил съответните инструкции от своето национално държавно управление ".
 Съветът на Европейски Съюз одобри измененията в пакет
Съветът на Европейски Съюз одобри измененията в пакет " Мобилност "

Европарламента ги утвърди на второ четене, те ще влязат св мощ

" Нека да кажем, че не чакаме чудеса, само че работим за правдивост. Към момента, в случай че можем да се назовем всички ние - българите от другите партии в Комисията по превоз, тим, то нашият тим е обединен ".

Вотът в пленарна зала по пакета е очакван за 8 юли. За да бъдат признати импортираните ремонти по пакета, в това число и от български евродепутати за връщането на камионите и водачите, е належащо безусловно болшинство, което е малко евентуално да бъде реализирано.

Същевременно от Съюза на интернационалните превозвачи и браншови организации от още шест страни предвидиха повече нездравословни излъчвания и в допълнение натоварване на пътищата и границите, в случай че европейските институции одобряват наложителното връщане на камиони в страната на регистрация през 4 седмици.

Открито писмо на превозвачите е изпратено до членовете на Транспортната комисия в Европейския парламент.

Под общата позиция са се подписали компании от България, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Кипър и Малта .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР