Нито една поискана поправка от България и периферните страни на

...
Нито една поискана поправка от България и периферните страни на
Коментари Харесай

Комисия на ЕП не прие „български“ поправки в пакет „Мобилност“

Нито една поискана корекция от България и периферните страни на Европейски Съюз по пакет " Мобилност " не бе призната на днешното съвещание на транспортната комисия в Европейския парламент. 
Комисията утвърди регламента за командироване на водачите, тяхното време за отмора и каботажа от пакета „ Мобилност “. 
Членовете на комисията отхвърлиха импортираните от българските евродепутати ремонти за връщането на камиона в страната, в която е записана компанията, на 8 седмици, както и за седмичната отмора на водачите
Пред кореспондента на БНР в Брюксел евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и единствен непрекъснат член на транспортната комисия от България, съобщи:
" За мен този избор не е неочакван. Ние направихме изследване и сондирахме мнението на нашите сътрудници от Централна и Западна Европа, които макар ковид, макар новите условия, макар обстановката, на която разчитаха по време на най-тежката част на пандемията на източноевропейските водачи, не бяха склонни да създадат никакъв компромис във вижданията си. Надеждите ни не са свързани толкоз с вота през днешния ден, нито този, който следва в пленарна зала ".
Девет страни, измежду които и България, обявиха, че ще заведат дело против пакета в Съда на Европейски Съюз незабавно откакто той получи зелена светлина .
Очаква се и оценката за влияние върху околната среда от връщането на камионите, която изготвя Европейската комисия. В тази връзка Витанов съобщи:
" Опасението на Комисията, което изцяло съответствува с нашето виждане, е, че връщането на камиона едно, че е дискриминационна мярка, само че тя доста ощетява компании от Източна Европа, компании от периферията. Тя първо не е в сходство със " Зелената договорка ", тъй като ще докара до доста увеличение на газовите излъчвания, само че второ тя опонира на правилото на действие на единния пазар - лимитира се активността на компании от Европейски Съюз ".
Заседанието на комисията няма изключително значение , с изключение на да изпрати политически сигнал към евродепутатите, обявиха осведомени. 
Преди съвещанието Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на транспортната комисия и Андрей Новаков от Европейската национална партия, неин заместващ член, обявиха за БНР:
„ Моите очаквания не са свързани толкоз с идното съвещание на Комисията по превоз, тъй като аз не виждам политическа воля за смяна на това статукво, което беше контрактувано преди няколко месеца.
Депутатите са останали същите, те са представители на новия Европейски парламент и няма нито един, който да не е осведомен с проблема „ Мобилност “ и няма нито един, който да не е получил съответните инструкции от своето национално държавно управление ".
„ Нека да кажем, че не чакаме чудеса, само че работим за правдивост. Към момента, в случай че можем да назовем всички ние - българите от другите партии в Комисията по превоз, от тим, то нашият тим е мощен ". 
Вотът в пленарна зала по пакета е очакван за 8 юли . За да бъдат признати импортираните ремонти по пакета, в това число и от български евродепутати за връщането на камионите и водачите, е належащо безусловно болшинство, което е малко евентуално да бъде реализирано.
Междувременно Съюзът на интернационалните превозвачи и браншови организации от още шест страни предвиждат повече нездравословни излъчвания и в допълнение натоварване на пътищата и границите, в случай че европейските институции одобряват наложителното връщане на камиони в страната на регистрация през 4 седмици.
Открито писмо на превозвачите е изпратено до членовете на Транспортната комисия в Европейския парламент.
Под общата позиция са се подписали компании от България, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Кипър и Малта.
Вижте още:
Андрей Новаков за пакета " Мобилност ": Явно рецесията с ковид не е задоволителна и Европа реши да си сътвори още една
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР