Нито една от тези три страни не желаесливането на болниците

...
Нито една от тези три страни не желаесливането на болниците
Коментари Харесай

Сербезова: До дни идват ваксините за деца между 5 и 11 години, в момента се разработват указанията от РЗИ-тата

Нито една от тези три страни не желаесливането на лечебните заведения „ Лозенец “ и „ Проф. Иван Митев “
„ На 20 декември идват имунизациите за деца сред 5 и 11 години. Те са многодозови и сега се създават инструкции от Регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Знаете, че има над 360 пункта за имунизиране. Вероятно не всички ще бъдат отворени за тези процедури “. Това съобщи в коридорите на Народното събрание министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

Във връзка със сливането лечебните заведения „ Лозенец “ и „ Проф. Иван Митев, тя бе безапелационна:

„ Аз направих среща с всички заинтригувани страни, това са двете лечебни заведения – болница „ Лозенец “ и педиатричната болница „ Проф. Иван Митев, както и капиталовото сдружение. Нито една от тези три страни не желае вливането “.

По отношение на направеното предложение от страна на шефа на болница „ Проф. Иван Митев “ за рационализиране на съществуващите условия в лечебното заведение тя уточни:

„ Те считат, че ще се оправят за година и половина и този план ще ми бъде показан другата седмица. След като бъде показан този план, той ще бъде разгласен и ще бъде дискутиран “.

На въпрос по какъв начин ще бъде построена детската болница, тя отговори по този начин:

„ Бяха ми показани доста планове, заинтригуваните страни каква е предисторията. Може би над 10 години е това предпочитание за градеж на детска болница и това е най-нормално. В някакъв миг са поискани и гледните точки на детската онкохематология, на „ Пирогов “, звеното за незабавна детска помощ в „ Пирогов “ и така нататък, защото в началото концепцията е била всички тези звена да се влеят. Към сегашния миг знаете къде се намира педиатричната болница и логистично е по-удобно, защото тя е близо и до Инфекциозна болница и до „ Пирогов “, всичко, което цитирах. В годините са взимани поради мненията на педиатрите по какъв начин би трябвало да бъде построена тази болница. В последна сметка Министерство на здравеопазването е взело решение това да се направи с инжинеринг на тази остаряла постройка, както я назовават скеле, като бяха показани няколко плана. Имало е координиране с Министерство на регионалното развитие, което на някакъв стадий стопира. Така че, това е което мога да ви кажа за момента. Предстои да прецизираме обстоятелствата. Оказа се, че всяка една от тези три заинтригувани страни има своята визия за това по какъв начин да бъде решен този проблем и в нито една от трите визии не се включва обединение “, разкри Асена Сербезова.

По думите й не е изнемощял разновидността остарялото скеле да се трансформира в болница.

„ На някакъв стадий се е открило, че този вид има своите преимущества “, уточни министърът на опазването на здравето.

Припомняме, че новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря краткотрайно решението за обединение на Педиатрията и болница „ Лозенец “.

Със свое писмо от 14 декември, тя изиска неотложно прекратяване на дейностите по превръщане на сдруженията, имащи отношение към плана за създаване на нова детска болница.

Бившият към този момент министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „ Лозенец “ посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “.

Последваха митинги - на медици от самата болница, на студенти и преподаватели. Казусът със сливането докара и до прекъсване на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. От СУ обявиха, че няма да се съгласят със закриването на неговата университетска болница, защото Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база, а на процедура и без преподаватели.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР