Нито един земеделец няма да бъде засегнат от мерките в

...
Нито един земеделец няма да бъде засегнат от мерките в
Коментари Харесай

Един месец общините край „Калиакра” имали данни къде ще е защитената зона

Нито един земеделец няма да бъде обиден от ограниченията в проекта за ръководство на предпазена зона " Комплекс Калиакра ". Това споделиха за bTV част от екипа учени, изготвили плана. Въпреки, че още преди месец документът е бил изпратен до всички общини, които са част от зоната, притежатели занапред ще ревизират, дали парцелите им попадат в предпазената зона.

Липсва информация - това се повтаряше най-често в последните дни във връзка с предпазената зона „ Комплекс Калиакра”. „ Получихме действителните контури на предпазена зона " Комплекс Калиакра " едвам през вчерашния ден. Сега върху тези граници би трябвало да нанесем кадастралната карта, да отчетем метода на трайно прилагане, с цел да ни е ясна картината”, съобщи кметицата на Каварна Нина Ставрева.

От Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките са изпратили всички елементи по картината в общините Каварна, Шабла и Балчик още преди месец. От уеб страницата на община Каварна се вижда, че хората са били поканени да се срещнат с информацията.

И освен това – учените приготвят проекта за ръководство от 3 години и огромна част от информацията в него е получена тъкмо от кметствата.

„ Не сме съгласни към нас да се насочат обвинявания за несвършена работа, да се компрометира нашата активност и всички нерешени проблеми да се насочат към нас. Просто не е правилно, не е коректно”, акцентира шефът на ИБЕИ – Българска академия на науките доцент Д-р Анна Генева.

25 души от 8 разнообразни организации и научни институции са работили по проекта, поръчан от Министерството на околната среда и водите.

В него има повече хрумвания за възстановяване на обстановката в региона, в сравнение с забрани, изясни ръководителят на плана проф. Зехтинджиев: „ Ако една земя е била земеделска, в случай че в нея е имало водено земеделие, засаждани са култури, добивана е продукция, плащани са дотации по аграрни стратегии, т.е. това е една земеделска процедура естествена, съществуваща, законна процедура, нашите забрани или режими няма да касаят по никакъв метод такива аграрни територии”.

Общественото разискване на плана за ръководство на „ Комплекс Калиакра” продължава още 2 седмици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР