Нито един прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) няма да

...
Нито един прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) няма да
Коментари Харесай

СГП обещава да е безпристрастна в решенията си по оста Сарафов-Гешев

„ Нито един прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) няма да се поддаде на външни фактори, стоящи отвън обективните обстоятелства по преписките и делата, без значение от източника или интензитета им. Ръководството на СГП заявява, че в границите на законовите си пълномощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или потреблението им за цели отвън наказателното произвеждане, още по-малко за основаване на публични настроения в една или друга посока по отношение на съответни обстоятелства и лица “.

Това заявиха в позиция до медиите от най-голямата прокуратура в България. Повод за нея е сигналът на заместник-главния прокурор и началник на Националната следствена работа Бо рислав Сарафов против началника си Иван Гешев, обвързван с три възможни нарушавания на основния прокурор.

Градска прокуратура е единствената у нас, в чиято компетентност е да прави инспекции и следствия против лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за закононарушения срещу страната, напомнят от прокуратурата. Оттам декларират още, че „ всеки един прокурор от СГП извършва своите служебни отговорности кардинално, отговорно и обективно, по този начин както изискват моралът и законът “.

Категорично считаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решение на каузи от изявления на лица, заемащи висши обществени длъжности, заявяват още обвинителите.
Съдиите: Оставки на всички, свързани със свадите в прокуратурата
В същото време Съюзът на съдиите в България прикани с декларация Висшия правосъден съвет (ВСС) неотложно да в профил от служба основния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов, както и заместника на Сарафов - Ясен Тодоров. След това и членовете на кадровия орган да подадат оставки, " защото отговорността за назначението на тримата ръководители в държавното обвиняване е напълно кадровиците ". 

Съюзът упорства още Инспекторатът към Висш съдебен съвет да извърши инспекция както на изнесените от Гешев, Сарафов и Тодоров обстоятелства и условия, по този начин и на цялостната им активност като административни ръководители на прокуратурата и следствието.

В декларацията си съдиите напомнят: " Всички правни средства за смяна на модела на правосъдната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт ". За да има смяна, се изисква всички жители почтено да си дадем сметка за мащаба на вредите, които политическата система и сенчестите центрове на власт към този момент са нанесли върху способността на правосъдната власт да се самоуправлява в публичен интерес и върху кадровите процеси в прокуратурата в частност. Промяната на модела на правосъдната е в полето на на изпълнителната и законодателната власт и те не могат повече да бездействат ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР