Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ

...
Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ
Коментари Харесай

Пенсионерите, получавали помощи за отопление, могат да разчитат на тях и тази зима

Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление поради нарастването на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лв., която се заплаща на всички български пенсионери, няма да взе участие в установяване на правото за достъп до енергийно подкрепяне. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев пред публицисти.

Той добави, че се чака през идния зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се усилят, а общият брой на хората и фамилиите, които употребяват този тип поддръжка да е към 230 000. Увеличението на цената на електрическата енергия е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, сподели Гълъб Донев.

Министърът на труда разяснява още, че служебното държавно управление ще предложи план за актуализация на бюджета на Държавното публично обезпечаване, който ще включва най-малко два разновидността, с цел да може идващото Народното събрание да реши какъв метод да избере. Целта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при съблюдаване на правилата на общественото обезпечаване, изясни Гълъб Донев.

Единият вид е пенсиите да бъдат преизчислени със междинния застрахователен приход за 2018 или 2019 година Другата опция е да се усили коефициентът за всяка година застрахователен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, с цел да се резервира връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. С повишаването на този % се дава по-добра мотивация за жителите да вземат участие и съблюдават правилата на общественото обезпечаване, акцентира министър Донев.

Всяко друго решение - с елементарна математика и вкарване на цифри в размерите на пенсии, води до демотивация и основаване на напрежение сред самите пенсионери. Вариантът, който аз експертно ще поддържа е този, който ще обхване всички български пенсионери, добави той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР