Нито един орган в държавата не контролира безопасността и техническото

...
Нито един орган в държавата не контролира безопасността и техническото
Коментари Харесай

Аквапаркът извън закона

Нито един орган в страната не управлява сигурността и техническото положение на аквапарковете. Този тип атракциони се ревизират редовно, само че единствено за хигиената, издаването на касови бележки и за спазването на трудовото законодателство по отношение на наетите лица. За най-важното - дали пързалките са механически изправни, по какъв начин действат и дали са безвредни за деца и възрастни, не дава отговор никой, написа в. "Телеграф ".

Сигурността на посетителите е оставена напълно в ръцете на притежателите и на тяхната почтеност. В случай на случай, стопаните носят отговорност по общия ред, според Наказателния кодекс, а за претърпени неимуществени вреди - по Закон за задълженията и договорите.

Държавната организация за метрологичен и механически контрол изрично не дава отговор за аквапаркове и други развлекателни уреди, заяви пиарът Светослав Стойнев. В нейните пълномощия е само да ревизира джакузитата, и то преди да бъдат препоръчани за продажба в комерсиалната мрежа, само че не и след монтажа. Лишена от сходни пълномощия се оказа и Комисията за отбрана на потребителите, която другояче ревизира наред всичко що е търговия. "КЗП следи само за съществуването на предварителна информация по отношение на безвредното държание на потребителите, които позлват атракционите ", съобщи пиарът на комисията Габриела Руменова.

Българският институт по стандартизация също нямал никакви пълномощия по върпоса. "Нашата връзка с аквапарковете е дотолкоз, че продаваме стандарти, това е развой преди монтажа на оборудванията. Осъществяването на следващ надзор е отвън нашата пълномощия ", разясниха от юридическия отдел на института.

Без пълномощия по тематиката са и общинските управляващи, които отсичат, че в частен бизнес не могат да се месят. ДНСК пък управлява само колкото за законността на тези обекти и пълномощията й секват в мига, в който аквапаркът бъде пуснат в употреба.

При по този начин основаната обстановка, единственият орган, който разполага с пълномощия, се оказа прокуратурата, само че единствено при възможен случай.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР