Нито един нов болен от туберкулоза не е открит при

...
Нито един нов болен от туберкулоза не е открит при
Коментари Харесай

Без нови болни от туберкулоза в Седмицата на отворените врати в Пазарджик

Нито един нов болен от туберкулоза не е открит при извършената обичайната пролетна Седмица на отворените порти в Белодробната болница “Д-р Никола Пенчев “ в Пазарджик, заяви шефката на лечебното заведение доктор Костадинка Сотирова. Няколко пациенти са били със подозрения за заболяване, само че единствено при един от тях е доказана латентна форма. Назначена му е профилактика.

Резултатът от акцията е приятна изненада на фона на това, че заболеваемостта от туберкулоза в района е над междинната за страната, съгласно формалната здравна статистика. 36 са новооткритите болни през 2022 година - 22-ма мъже и 13 дами. При един от тях болестта е рецидивирало. Шестима са с извънбелодробна туберкулоза - на костите, ставите, очите, кожата.

Спад в броя на заболелите беше регистриран по време на пандемията, когато обаче една от аргументите за това беше страхът на хората да вървят в лечебни заведения поради риска от заразяване с Ковид. През предходната година данните за разпространяването на туберкулозата са сравними с тези отпреди пандемията.

Рискови групи са живеещите в последна беднотия, пандизчиите, хората от ниски обществени прослойки. В последните години като рискова група се открояват и гурбетчии. Отивайки на непознато място, те са подложени на стрес, който срутва имунитета. Ако там са подложени на недостиг, претрупват се с работа, не се хранят добре, нямат опция да поддържат добра здравна хигиена, нерядко се връщат в родината с туберкулоза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР