Нито един кандидат за генерален директор на БНТ не събра

...
Нито един кандидат за генерален директор на БНТ не събра
Коментари Харесай

На живо: Още няма нов директор на БНТ, никой не събра мнозинство -

Нито един претендент за общоприет шеф на Българска национална телевизия не събра нужния брой от гласовете на съветниците от Съвета за електронни медии (СЕМ). Регулаторът гласоподава през днешния ден кой да ръководи публичната телевизия в идващите три години.

Гласуването стартира в 11 ч. Можете да го наблюдавате тук онлайн.

По един глас получиха Емил Кошлуков (подкрепен от Галина Георгиева), Венелин Петков (Пролет Велкова) и Ирина Величкова (Симона Велева). За сполучлив избор обаче са нужни най-малко 3 гласа от общо 5-те гласа на съветниците.

Медийният регулатор се отдръпна за едночасово заседание, след което ще организира второ гласоподаване в 12:50 ч. Ако и тогава не бъде определен началник на малкия екран, след още час ще има нов избор. Ако не бъде определен шеф и тогава, процедурата се приключва и се афишира нов конкурс.



Какви претекстове показаха съветниците преди първия тур от гласуването

Членът на Съвет за електронни медии Габриела Наплатанова , очевидно мощно разчувствана, съобщи, че за нея най-подходящ би бил Венелин Петков :  " Познаваме се от 20 години, 6 години беше мой шеф в bTV и отстояваше публицистичната самостоятелност. Но с цел да няма никакви спекулации, че изборът ми е индивидуален и прочувствен, aз съм длъжна да се въздържа в този избор. "

" Аз ще дам своя заем на доверие на настоящия общоприет шеф ( Емил Кошлуков ) ", разгласи Галина Георгиева . По думите й по този начин ще бъде обезпечена непоклатимост на малкия екран.

Пролет Велкова уточни за собствен любимец Венелин Петков . Тя заключи няколко констатации от състезанието: методът на финансиране на малкия екран допуска политическа взаимозависимост, а мандатът на генералния шеф е прекомерно къс (3-годишен) и няма опция за довеждане докрай на промени и стратегическо развиване. Като други основни проблеми тя изброи непрозрачността на разноските, многото средства, които безпричинно отиват в частен мултиплекс, стратегиите с ниско качество, обстоятелството, че Българска национална телевизия не доближава до младите и е пренебрегнала децата. Каналите Българска национална телевизия 2, 3 и 4 не са разпознаваеми и добре развити. Има няколко стойностни и рейтингови журналистически формата, само че като цяло публицистиката не доближава. Има положителни експерти, само че не постоянно техният капацитет е задоволително разпрострат. Имат потребност от повече материална и морална поддръжка и креативна независимост и ръководители с ясна визия, разяснява Велкова. Тя съобщи, че най-добре на тези провокации съгласно нея би дал отговор Венелин Петков.

" Венелин има аурата на самостоятелен човек, който не се навежда на политически въздействие. Неговите сътрудници в bTV постоянно са твърдели, че са били предпазени от политически напън (докато той е бил техен ръководител) ", сподели съветничката.

Начинът на финансиране на Българска национална телевизия и Българска национална телевизия сега не дава опция за тяхната самостоятелност, съобщи Симона Велева , член на Съвет за електронни медии. От чуванията по време на състезанието тя е открила и липса на бистрота на разноските в Българска национална телевизия. От думите й стана ясно, че нейният натурален избор бил Сашо Диков. Но поради методът, по който протече чуването му, в този момент тя не била уверена в това, така като Диков показа остарялата си идея от предходния конкурс и цитира медийни спекулации.

Велева подчертава какъв брой значимо и отговорно е през днешния ден да бъде определен общоприет шеф. " Аз съм склонна на компромис и разговор ", заявява съветничката.

" Запазването на Емил Кошлуков на служба няма да промени Българска национална телевизия в посока, тъй че тя да бъде медия номер 1. Оценявам неприемането на доклада му от Съвет за електронни медии от февруари 2021 поради неизпълнението на задачата ", разяснява още Симона Велева.

Венелин Петков тя приема за добър и кардинален експерт, само че като минус тя посочи корпоративния му метод.

Велева не уточни собствен любимец, като изброи плюсовете и минусите на всеки претендент и сподели, че е отворена за разговор са сътрудниците си. Силна според нея са кандидатурата на Светлана Божилова, учител от Факултета по публицистика. В същото време виждала, че тя няма поддръжка измежду останалите членове на съвета. Затова в последна сметка тя номинира Ирина Величкова.

" Аз няма да поддържа Емил Кошлуков, не бих могла ", съобщи Соня Момчилова , която е ръководител на Съвет за електронни медии..

За Венелин Петков Момчилова разяснява, че не приема, че Българска национална телевизия може да бъде ръководена като държавна компания и " Съвет за електронни медии не е ръб на шефовете ". " Този корпоративен, мениджърски метод, ми е леко непознат ", съобщи тя.

" Юнакът, който ще разсъни спящия исполин, не го видяхме тези два дни, заключи ненадейно Момчилова. - Надявам се ще охрабреят. И че ще го забележим - в случай че не скоро, то в една последваща процедура. "

На състезанието се явиха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. За да бъде определен един от осемте претенденти, той/тя би трябвало да получи най-малко 3 от 5-те гласа на съветниците.

Конкурсът бе разгласен, тъй като 3-годишният мандат на Емил Кошлуков изтича при започване на юли. Самият той се кандидатира за втори мандат.

ОБНОВЯВА съдебна експертиза

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР