Нито един изпитан автобус за закрепване на обезопасителни колани няма

...
Нито един изпитан автобус за закрепване на обезопасителни колани няма
Коментари Харесай

Стари автобуси без колани продължават да са в движение, алармират експерти

Нито един изпитан рейс за закрепване на предпазни колани няма в България до ден-днешен, въпреки че гратисният период изтече и всички остарели рейсове би трябвало да бъдат с колани. За това сигнализира инж. Евгени Мицов от акредитираната лаборатория за изпитване на пътни транспортни средства „ ТЕХНОТЕСТ “ АД. За коланите имаше 9-месечен отлагателен период, който изтече на 28 юни 2019 година, съобщи кореспондент на .
Вече има издадени актове от ДАИ на притежатели на транспортни компании и рейсове, които експлоатират рейсове без колани, заяви инж. Русим Русимов от „ Технотест “. Според Министерство на вътрешните работи това са рейсове за инцидентни транспорти, туризъм, транспорт на деца, означи той и заяви, че казусът е най-много при по-ниската категория рейсове „ М2 “, която е до 22 места, защото в нея влизат остарели рейсове, маршрутки с над 8 места, със седалки без колани или закрепени с болтове. За тях би трябвало да се направи разбор и да бъдат спирани или насочвани за доокомплектоване. Те също въздействат на сигурността на придвижването, освен огромните, означи той и акцентира, че по-ниската група е доста по-опасна.
„ Поставянето на коланите е обвързване на притежателя. Той може да наеме външен реализатор, може и самичък да ги сложи. Самото слагане не изисква особени механически умения. Обикновено структурата на старите рейсове разрешава в допълнение да се закрепят двете точки на двуточковия колан. Ако няма опция, може да се инсталира спомагателна приставка. Целта на изпитването е да се опъне коланът и да се види това закрепване дали дава отговор на условията - в случай че издържи, се смята, че е направено както би трябвало. Седалката също се изпитва също. Трябва да има аналогично закрепване на всички седалки и тогава се издава протокол по Наредба 3, където са условията за предпазните колани. Повечето рейсове имат такива колани, изключение вършат старите рейсове “, разясни инж. Лъчезар Денков от „ ТЕХНОТЕСТ “.
Експертите са безапелационни, че с изключение на монтирането на колани, доста значимо е да се подхващат ограничения пасажерите да стартират да ги употребяват. Водачът би трябвало да упражнява надзор коланите да бъдат поставяни, уверен е Денков.
Русимов заяви, че се следи засилен интерес към смяна на категорията на транспортното средство, да вземем за пример с понижаване на броя на седалките се минава от „ М2 “ в „ М1 “, което обезпечава по-висок комфорт на пасажерите.
Има доста компании, които мъчно намират водачи на рейсове и трансформират категорията на транспортните средства от рейсове в леки коли, въздействие оказват и тахографите, каското, до момента в който при леките коли нещата са по-лесни, уточни още Рисимов. 
Категорично срещу десните кормила се оповестиха от " ТЕХНОТЕХ " и оповестиха, че не работят с такива коли. Фирмата е давала оферти да бъдат неразрешени, защото са рискови за България и показаха неразбиране за какво към момента са позволени. Основният риск от колите с десен волан е при изпреварване - лидерът би трябвало да види, че в насрещното платно няма автомобил, само че поради десния волан би трябвало съвсем целият автомобил да бъде изнесен в насрещното придвижване, а това е доста сериозна причина за злополука, уточни инж. Денков и посочи, че в Полша и Литва такива коли са неразрешени.  
Представителите на " ТЕХНОСТ " и " ТИАТ " показаха задоволство, че законопроекта за пътническите транспортни средства е свален от публично разискване, което считат, че е резултат от сигнала им против текстове в плана.
По оценка на специалистите от " ТЕХНОТЕСТ ", планът за нов закон за пътническите транспортни средства е недомислен, в него има текстове, да вземем за пример за регистрацията на транспортни средства, които са на ръба на парадокса, включени са няколко наредби, регламенти, наставления за регистрация, сервизна активност, акредитиране на изпитвателните лаборатории, механически прегледи, които би трябвало да бъдат модифицирани главно. Така наречените „ паспорти на транспортни средства в България в никакъв случай не е правена в България, а тази активност е много профилирана и изисква доста информация и умения. Може да се окаже да си купите автомобил и да не можете да го регистрирате - тръгвате по тъгите да събирате информация от момента, в който автомобилът е бил създаден досега, в който желаете да го регистрирате, което ще е извънредно мъчно “, разяснява той.

Ако с плана на нов Закон за пътническите транспортни средства бъдат легализирани задграничните компании за механически изпитвания и изкарат от пазара българските, това ще се отрази на крайния консуматор с цените, сигнализираха още представителите на упълномощените изпитвателни лаборатории и нотифицирани механически служби за България „ ТЕХНОТЕСТ “ АД и „ ТИАТ “ АД. Макар, че противоречивият законопроект е изтеглен и свален от административните уеб страници, в което от „ ТЕХНОТЕСТ “ и „ ТИАТ “ виждат знак, че законопроектът е спрян, те се притесняват от нелоялна конкуренция на задгранични компании по механически изпитвания.
В Българи оперират още няколко механически служби, които са с по-специален статут, не минават инспекции в Българска работа за акредитация, уточни инж. Лъчезар Денков от „ Технотест “. Той посочи, че на българския пазар оперират общо 7 компании като 3 са немски механически служби, приети и за България. „ Тревожи ни, че сме сложени в по-неравностойно предложение, в сравнение с другите механически служби “, показа той. „ При тях се прима оценъчният отчет да е от техния орган по акредитация или от органа за одобрение на вида, до момента в който при нас наложително се вкарва условието за оценъчен отчет от способния орган на България – Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и също компанията да има акредитация от Българска работа за акредитация, разясни инж. Денков, което съгласно него е двойно прекосяване през процедурата. По думите му в законопроекта прозират лобистките ползи – в раздел 3 от плана, касаещ оценка, оправомощаване, нотификация и контрол на техническите служби. Процедурата планува способния орган ИА „ Автомобилна администрация “ да нотифицира техническите служби и всяка година да се акредитират от БСА.
Още за поправките в Транспортния закон, може да прочетете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР