Нито един директор или учител няма да бъде порицан за

...
Нито един директор или учител няма да бъде порицан за
Коментари Харесай

Няма да наказват директори за закъсняло въвеждане на данни

Нито един шеф или преподавател няма да бъде охулен за закъсняло въвеждане на данни в Националната единна осведомителна система за предучилищното и учебно обучение. Това е уверил служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов по време на спор " Важните национални просветителни полики и общественият разговор "  на Национален синдикален съвет на КТ " Подкрепа ", оповестиха от профсъюза.

Както " Марица " писа, сложната работа с портала безусловно влуди гилдията и принуди шефовете и школските екипи да работят нощем и през почивните дни, когато системата се бъгва по-малко. И тогава обаче остават проблемите, че порталът непрекъснато дава неточности, не номерира учениците, прави дублажи, не пресмята правилно норматива за преподавателска работа. 

 Въвеждането на данните единствено на един клас тук-там е лишило над 4 часа. 

Министърът е призовал за самообладание и уверил, че няма да се търси виновност в никого от участниците в този развой, в това число за пропускане на периода за въвеждане на данните в НЕИСПУО и  електронните дневници на „ Школо “ и „ Админ+ “, който бе 5 септември - даже това да продължи до края на годината.

От своя страна КТ „ Подкрепа “ подсигурява, че ще желае оставки на всеки чиновник от РУО и МОН,

в случай че се държи невъзпитано, не спомага на педагогическите експерти или се пробва да постанова неосъществими периоди или административни наказания.

В дебата с изключение на президента на КТ „ Подкрепа “ инж. Димитър Манолов и министъра на МОН проф. Сашо Пенов, са взели участие още неговият шеф кабинет Димитър Здравков, съветникът му Еленко Начев, синдикални водачи от 36 града.

Лидерът на профсъюз " Образование към КТ " Подкрепа " е обрисувал главните проблематични въпроси. Сред тях са: има ли  партиен привкус в целите на МОН и за какво контрастират с целите на синдикатите; в случай, че учителите са деполитизирани от десетилетия, за какво непрекъснато им се размахва пръст за разграничаване от политически дейности;  защо учителската специалност не стана по-желана с последното нарастване на заплатите от 5%; ще се трансформира ли грижата за учителя в учебен приоритет; по какъв начин ще се вземат решение проблеми  - с политически реваншизъм или с търсене на народен консенсус ".

Синдикатите приканват за отговори по какъв начин МОН ще се оправи със личните си проблеми - като

казуса  НЕИСПУО, неточности и динамичност, лишена от професионализъм, брутално затлачване на нормативната база с документи, постоянно лишена от смисъл.

Настояват и за възобновяване на изчезналия по време на последното държавно управление разговор.

Позицията, изразена от проф. Пенов е, че " българският преподавател би трябвало да бъде ненарушим, предпазен, да знае своите права и да е самоуверен при отстояването им ". Според него целта обучение за държавното управление би трябвало да бъде неоспорим, тъй като от това зависи нужното застраховане на учебните заведения и детските градини за идния зимен интервал. Проф. Пенов е изразил убеденост, че няма да се стигне до затваряне на просветителни институции заради дефицит на финансови средства или енергийни източници.

След като приключат процедурите на Върховен административен съд във връзка с анулираната Наредба 16 за директорските състезания, промени в нея ще се разискват още веднъж на Отраслов съвет. Синдикатите желаят да вземат участие в комисиите, а от тях да бъдат отстранени представителите на Обществените препоръки заради липса на пълномощия.

По отношение на деполотизацията министърът декларирал, че не се съмнява в политическата преданост на българския преподавател, както и че няма юридическа спънка учители и шефове да вземат участие в политическия живот и в партии.

Новият КТД ще бъде подписан в нужния период - 26 ноември.  Предстои старт на процедурите за приемане на направения към този момент план на трите училищен синдиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР