Нито един член на Ислямска държава (ИДИЛ) не би казал,

...
Нито един член на Ислямска държава (ИДИЛ) не би казал,
Коментари Харесай

Яков Кедми: Някои факти опровергават версията, че Ислямска държава стои зад терора в Москва

Нито един член на " Ислямска страна " (ИДИЛ) не би споделил, че би направил закононарушение поради пари. Освен това радикалните ислямисти не биха основали кулоар, по който бойците да избягат в Украйна. Това съобщи пред " Взгляд " Яков Кедми, някогашен началник на израелската специфичната работа " Натив ". По-рано Съединени американски щати разпоредиха отговорността за терористичния акт в Москва на клетка на ИДИЛ.

Учудващо е, че западните медии толкоз обезверено пазят версията, че ИДИЛ е взела участие в организирането на терористичния акт. Разследването по случая към момента продължава. Обществеността има достъп до стеснен набор от обстоятелства. " Въз основа на тях е невероятно да се сформира цялостна картина на случилото се ", споделя Яков Кедми.

" Някои моменти обаче към този момент пораждат подозрения по отношение на достоверността на американската и европейската версия. Основно публицистите се базират като доказателство на видеоклип, за който се твърди, че е оповестен от афганистанската клетка на " Ислямска страна ", в което групировката поема отговорността за нещастието ", акцентира събеседникът.

" Дори да приемем, че записът не е подправен, той не може да се употребява като последна инстанция. По-малките групи в границите на ИДИЛ постоянно приписват на себе си набези, осъществени от други бойци. Организацията неведнъж е била уличавана в неистина. Тези изказвания постоянно се вършат, с цел да се увеличи репутацията на групировката в терористичните среди ", споделя специалистът.

" Освен това афганистанската клетка на " Ислямска страна " в никакъв случай не е предприемала враждебни дейности по отношение на Русия. Не е ясно за какво им е било належащо това в този момент. Също по този начин е значимо да се разбере характерното държание на фанатичните бойци. Те в никакъв случай не правят закононарушенията си за пари ", счита Кедми.

" Затова признанието на терориста, че му е платено за стореното, наподобява извънредно неубедително. Един същински член на ИДИЛ в никакъв случай не би се съгласил на това. Почеркът на организацията се разминава и с дейностите при атентата. Често членовете на тази групировка употребяват така наречен самоубийствени колани. Това им разрешава да работят доста бързо ", акцентира той.

" Те са подготвени за личната си гибел и потеглят към закононарушението с осъзнаването на неизбежната си крах. Бих желал да подчертая също, че никой от арестуваните досега не е удостоверил съпричастност към " Ислямска страна ". Вече е известно обаче, че те са се придвижвали към Украйна, до момента в който са се опитвали да се изтеглят ", акцентира събеседникът.

" Не мисля, че ИДИЛ би могла да се споразумее с тази страна (Украйна). Разследващите към момента не са разбрали кой тъкмо е възнамерявал да помогне на бегълците и за какво. Съвкупността от всички тези обстоятелства ме кара да се колебая в достоверността на версията, предлагана от западните издания ", споделя специалистът.

Събеседникът обърна внимание и на обстоятелството, че израелците също имат подозрения. " Сега хората са разграничени на два лагера. Едните сляпо имат вяра на публикациите на американските и европейските медии. Другите, които се задълбочават в конкретиката на случилото се и правилата на деяние на терористите по-подробно, осъзнават, че присъединяване на " Ислямска страна " повдига много въпроси ", заключи Кедми.

По-рано на формалния уеб страница на Белия дом беше оповестено изказване на прессекретаря Карин Жан-Пиер по отношение на терористичното нахлуване в Крокус. Тя стовари отговорността за нещастието върху ИДИЛ.

Ройтерс, базирайки се на американски публични лица, заяви, че Вашингтон разполага с разследващи данни за присъединяване на тази терористична организация в нападението. Освен това организацията заяви за канал в Telegram, за който се твърди, че е разгласил изказване, в което се твърди, че ИДИЛ носи отговорност за нападението. Скоро обаче специалистите сложиха под въпрос достоверността на тази обява.

Западната преса на собствен ред продължава да упорства на версията за присъединяване на ИД. Така американският вестник " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на свои източници, оповестява, че през март Съединени американски щати сякаш са събрали разследваща информация, че клон на групировката, основан в Афганистан, възнамерява нахлуване против Москва. Според един от източниците на изданието членовете на групировката са " дейни в Русия ".

Говорителката на външното министерство Мария Захарова означи, че в случай че Съединени американски щати разполагат с надеждни данни за нападението, те би трябвало да бъдат предадени на Русия. Тя уточни също, че реакцията на Вашингтон, който съобщи, че Украйна не е забъркана в терористичния акт в Крокуш, повдига въпроси. Дипломатът се поинтересува " на каква основа формалните лица във Вашингтон вършат някакви изводи за нечие присъединяване в разгара на нещастието ".

По-късно, в колонката си в " Комсомолская истина ", тя съобщи, че " американските политически инженери " са се вкарали в задънена улица, като са декларирали, че терористичният акт е осъществен от " Ислямска страна ". Дипломатът акцентира, че Вашингтон се пробва да избели " своите подлоги " и желае да покрие себе си и кабинета на Зеленски със забравеното чучело на ИДИЛ.

В различен коментар Захарова посочи позицията на Държавния департамент на Съединени американски щати: " Никакво присъединяване на Украйна в терористичния акт не е имало. Точка ".

" Не е имало и точка - новата форма на доказателстена база, заменила " хайли лайкли ", " разяснява с подигравка тя, намеквайки за обвиняванията против Русия за отравянето на Скрипал, когато западните политици използваха всеобщо фразата highly likely - " с висока степен на възможност ", когато говореха за " съветската диря " в покушението.

Според Маргарита Симонян, основен редактор на RT и " Россия сегодня ", в организирането на нападението особено са взели участие хора, които могат да бъдат показани за членове на " Ислямска страна ". В същото време тя означи, че западните медии са създали " най-глупавия провал " и са почнали да разгласяват публикации със лична версия за случилото се още преди задържането на причинителите.

Инфо: " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР