Нито един безработен жител няма в пловдивското село Стряма, твърди

...
Нито един безработен жител няма в пловдивското село Стряма, твърди
Коментари Харесай

Няма нито един безработен в пловдивско село

Нито един незает гражданин няма в пловдивското село Стряма, твърди 43-годишният му кмет Васил Черпелийски. Според трикратния републикански първенец по кану-каяк главната причина за нулевата безработица в селото е, че то се намира в непосредствена непосредственост с десетки фабрики и предприятия в индустриална зона „ Раковски ”. „ Младите ги задържа Индустриалната зона, която е една доста добра инвестиция, разрастваща се на наша територия в землището на Стряма. Около 800 души от селото работят там и по тази причина в Стряма безработица няма. Ако има безработни, то това е не тъй като няма работа, а тъй като този човек просто го мързи да работи ”, твърди кметът Черпелийски.
 Кметът на Стряма Васил Черпелийски не крие, че получава цялостно подпомагане от кмета на Община Раковски Павел Гуджеров (с бялата риза).  29pl4001-4  Кметът на Стряма Васил Черпелийски бе подсилен на последните локални избори персонално от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и регионалния координатор на партията в Пловдивския район Розалин Петков (крайният вляво).  Кметът на Стряма Васил Черпелийски е горделив от обстоятелството, че в селото му няма нито един незает гражданин.
Той не крие, че преди десетина години е бил член на Българска социалистическа партия и даже локалните „ червени ” са му предложили да му повдигнат кандидатурата за кмет на село Стряма. „ Да обаче ме излъгаха. Това с изключение на, че ме обиди, в допълнение ме окуражи още повече, а и много огромна група от хора от селото ми предложиха да се явя на изборите като самостоятелен претендент. И то пък взе, че стана от раз. Аз съм първият определен още на първи тур и без балотаж кмет на селото от началото на демократичните промени до 2007 година А от този момент до момента постоянно съм преизбиран с 95% от гласовете на стрямалии ”, горделив е Васил Черпелийски. „ Точно сред Коледа и Нова година не желая да политизирам нещата, само че няма по какъв начин да не кажа няколко положителни думи за ГЕРБ, тъй като това което се случи последните години и в Стряма и на територията на Община Раковски е очевидно. Първите два мандата бях самостоятелен кмет, на третия бях повдигнат от ГЕРБ. Това е единствената партия, която стъпи в Стряма и остави половин милион лв. тук за пътища, мостове и за църквата ”, не крие кметът на Стряма.

Васил Черпелийски признава, че обезпечаването на бюджет за нова инфраструктура или поправки на остарялата е „ задача невъзможна ” за един селски кмет. „ Навремето имаше  законови принадлежности за приходи в селската каса като ергенски налог, самооблагане, ленински съботници. От събраните средства ще правеха тротоари и пътища. Сега селата не разполагат  с нищо, даже със лична банкова сметка. Разчитаме за всичко на общинския кмет и на спонсори. Ако огромният кмет успее да обезпечи държавни или европейски пари е добре. Затова съм твърдо за делегираните бюджети и за финансиране на наши  планове с европейски пари. Хубавото е, че към този момент кметът на Община Раковски Павел Гуджеров не ми е отказал нищо и работим в синхрон. Но защото всички мои сътрудници от селата на общината работят с голям хъс и предпочитание и се стремят да се потвърдят, парите би трябвало да се разпределят на повече места. Със сигурност на Павел Гуджеров не му е елементарно.  Иначе плодовете от ползотворната ни работа на общинско равнище са явни – селото ни се развива ”, безапелационен е кметът на Стряма.

Половината село е с построена канализация и по-голяма част на обитаемото място е  водоснабдена. „ От началото на третия ми мандат със съдействието на общинския кмет Павел Гуджеров и взаимно с ВиК продължаваме да работим по водопреносната  мрежа на Стряма. В тази връзка в бюджета на селото за 2018 година съм заложил 2 плана по отношение на противоположните води и ремонта на улиците. Имам обещанието на кмета Гуджеров, че ще продължим да работим както до момента – качествено и в услуга на жителите на Стряма.  Кандидатстваме за европейски пари по план за селските региони като задачата ни е изведем изцяло основният колектор, който минава през средата на селото и се зауства в западната  част. Другият план се отнася за 4 улици в южната част на селото, които не са включени в канализацията и по този начин ще имаме цялостен квартал изцяло канализиран и с асфалтирани улици ”, добавя кметът на Стряма, който има към този момент 10-годишен управнически стаж. „ Хората чакат от селския кмет  чудеса. Очакват кметът да взема решение проблемите и неудобствата  им от всякакво естество- повреди, свързани с ВиК или електроразпределителното сдружение и всевъзможни оператори.

Разбира се, че отвръщам на всяка молба на хората, само че те би трябвало да знаят, че кметът не има съвсем никакви пълномощия и сфери на въздействие, още повече когато се касае за връзки с  търговски сдружения. Да бъдеш кмет на село изисква, по-скоро,  да бъдеш жител,  да общуваш повече с хората,  да се занимаваш с техните битови проблеми. Преди всичко кметът би трябвало да е човек, да се опита да се допре до болките на всички хора  и да се опита да ги взема решение. Резултатът за активността на един кмет се демонстрира след приключване на неговия мандат. Изборите са най-верният индикатор за работата на кмета. Те са неговият барометър. Аз съм 10 години кмет на Стряма и не мога да не бъда горделив от обстоятелството, че към този момент трети мандат хората ми гласоподават доверие. Това значи и огромна отговорност към тях в същото време. Вратата на кабинета ми постоянно е отворена и даже без записан час всеки, който желае, може да заповяда.  Освен това постоянно се допитвам до хората. Пример за това е самобитният референдум, който организирах с огромна част от популацията на селото по отношение на фонтана на площада и 85% твърдо бяха за постояването му. Ако бяхме  вложили тези 20 000 лв., колкото коства фонтанът, в чакълиране на 2 улици, каквито опониращи оферти имаше,  само след 2 години още веднъж тези улици  щяха да са с дупки, защото няма отводняване. И парите щяха да отидат напразно ”, отсича кметът Васил Черпелийски.

Той не крие, че се гордее с новата детска ясла в селото, новия образ на площада в центъра на Стряма и цветните алеи, построената велоалея и детска площадка, както и от обстоятелството, че всички доходи от продажба на земя остават за Стряма, а не  потъват в бюджета на Община Раковски. „ В проектобюджета за 2018  година съм заложил много висока сума, само че и половината от нея  да се усвои, ще съм удовлетворен като кмет. С отпуснатите средства ще продължим построяването на велоалеята, ще създадем площадка за стрийт фитнес за младежите в селото и ще довършим процедурите по регулация на парцелите на ромското малцинство, с цел да могат да получат Подробен устройствен план и следващо включване към електропреносната  мрежа и ВиК. В Стряма ни куца футболът и натам би трябвало да насочим напъните си. Имаме доста деца, съвършен стадион с поливна система, съблекални и топла вода, само че към този момент няма искащи да го употребяват ”,  допълва кметът Васил Черпелийски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР