Нито един българин не е проявил желание да бъде евакуиран

...
Нито един българин не е проявил желание да бъде евакуиран
Коментари Харесай

Нито един българин не бяга от Украйна

Нито един българин не е показал предпочитание да бъде евакуиран от Украйна. Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в Министерство на външните работи.

" За нас са значими българите в Украйна. Още отпреди две седмици сме в всекидневен контакт с посолството ни и с генералното ни консулство в Украйна. Към този миг няма проявено предпочитание за евакуация, само че проектите за евакуация са обновени ", уточни министър Генчовска.

Въпросът е бил разискван и с сътрудниците ни от страните от Европейски Съюз и от НАТО като опция те да обезпечат логистика при нужда. Ние би трябвало в един и същи миг, при положение на потребност, да тръгнем да евакуираме нашите хора, тъй като това е също доста значим сигнал, уточни министър Генчовска, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че дружно с министъра на защитата Стефан Янев са дискутирали тези проекти, тъй че в най-тежкия вид има опция с наши сили и средства да се направи подобен вид евакуация.

Министър Генчовска разяснява брифинга на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг през вчерашния ден по тематиката, на който той осведоми, че от Алианса са връчили своите оферти на съветската страна, които са предхождани от предложенията на Съединени американски щати. Идеята на тези оферти е да се продължи разговорът в Съвета НАТО-Русия и да се намерят благоприятни условия за деескалация на напрежението, тъй като упованията на всички са да се реализира това по дипломатически пътища, уточни министър Генчовска. Тя означи също, че в документа са включени тематики, свързани с бистрота в контрола на въоръженията, ограничения за понижаване на риска и едно по-отговорно отношение на дейностите на двете страни в Космоса.

Относно Съвета " Външни работи " на Европейски Съюз на 24 януари, министър Генчовска още веднъж означи, че е единна позицията на всички страни от Европейски Съюз посредством дипломатически средства да се реализира понижаване на напрежението и деескалация. Предложенията са свързани с опция за обмисляне на задача по общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз в Украйна в близка вероятност, покана към външния министър на Украйна да взе участие в идващия Съвет " Външни работи " през февруари и покана към министъра на защитата на Украйна да взе участие в Съвета " Външни работи и защита " през март, означи министър Генчовска. Тя уточни също и предлагането на министъра на външните работи на Румъния, с който през днешния ден следобяд й следва телефонен диалог по тематиката, - външните министри на страните от Европейски Съюз да посетят в най-скоро време Киев, което, по думите й, би било съответен сигнал за всички дипломатически старания, които Европейски Съюз поставя в посока понижаване на напрежението.

Министър Генчовска посочи още значимостта от построяването на съответни отбранителни качества, като уточни, че България се нуждае извънредно доста от това, с цел да можем като страна членка на Алианса да се усещаме с достолепие, самочувствие, а освен да разчитаме на дипломатическите дейности и на чисто политическите старания.

На брифинга министър Генчовска разяснява и тематиката за Република Северна Македония.

Хубавото е, че рестартирахме разговора с Република Северна Македония по политическите тематики, като чакаме да има надграждане с резултати по хоризонталните политики с амбициозните проекти на Министерския съвет във всяка една секторна политика да бъдат реализирани съответни резултати, сподели Теодора Генчовска. Предвид обстоятелството, че министерствата на външните работи на България и на РСМ са координаторите на целия развой, като се изключи че водят разговора по политическите тематики, в диалозите с външния министър на РСМ разширихме обсега на полемиките, уточни Генчовска. Във връзка с това, във връзка с Украйна предложихме на РСМ, при положение на нужда и на тяхно предпочитание, също да евакуираме екипа на тяхното посолство в Украйна, сподели министър Генчовска. Страната ни е възобновила и предлагането си да реализира защита на въздушното пространство на РСМ, уточни министърът.

На брифинга Теодора Генчовска показа заместник-министрите Велислава Петрова, Васил Георгиев и Ирена Димитрова. Министър Генчовска сподели, че тяхната визия и разбирането им за работа е те да са оперативни заместник-министри, да са взаимно заменяеми и да бъдат разполагаем на медиите по тематиките, за които дават отговор.
Свързани вести Кирил Петков: Имаме подготвеност за евакуацията на български дипломати от Украйна Славчо Атанасов: Военен спор в Украйна ще трансформира Черноморския район в барутен погреб
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР