,,Нито аз, нито съпругата ми имаме какъвто и да е

...
,,Нито аз, нито съпругата ми имаме какъвто и да е
Коментари Харесай

Тагарев: Нито аз, нито съпругата ми имаме интерес или принос към фирма Телесис ООД

,,Нито аз, нито брачната половинка ми имаме какъвто и да е интерес или принос към компания " Телесис " ООД, част от консорциум " Български безпилотни системи``. Това декларира в формален отговор министърът на защитата Тодор Тагарев.

Той се обръща документално към народния представител Румен Гочев поради следващото отсрочване на съвещанието на Народното събрание и неналичието на опция да се изкаже по време на парламентарен надзор. Запитването е импортирано на 18 септември и е във връзка със закупуване на дронове TERES 02 за Българската войска.

,,Познавам шефът на компания " Телесис " доктор Стоян Аврамов от доста време. Същият е съучастник в дребна компания, ръководена от брачната половинка му. Последната обаче имала нищожен дял от сдружението и близо 20 години не е взела участие в неговата дейност``, съобщи Тагарев.

" Бих се гордял, в случай че имах принос към тези разработки, само че нямам ", разяснява Тагарев за достиженията на Аврамов, които са основаването на дрон с реактивен мотор, и съответни системи за навигация, ръководство, реалистична реплика на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно ориентиране, регистрация на данни, връзка в действително време, справедлив надзор и следполетен разбор на данни.

По думите на военния министър компания " Телесис " има сполучливо изпълнени няколко контракта, а точно:
Четиригодишен контракт с МО от 2011 година (рамково съглашение № УД 03-30/16.08.2011 г.) за " Доставка на радиоуправляеми цели РУМ-Р-01 " Четиригодишен контракт от 2017 година (№ УД 12-35/29.06.2017 г.) за " Създаване на мишенна конюнктура за осъществяване на тренировки и стрелби с екипажи от ИА и планове от ЗРВАналогични контракти с три страни - съдружници в НАТО или сътрудници.
Наред с това, Тодор Тагарев посочи, че процедурата за закупуване на дронове за Българската войска е почнала с пазарно изследване през 2019 година и социална поръчка от 2020 година Впоследствие тя е възобновена през септември 2021 година Заявленията за присъединяване са подадени през ноември 2021 година, а предложения - на 08.03.2022 година След обжалване в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, комисията в МО е завършила своята работа на 19.04.2023 година с отчет, одобрен от министъра на защитата. На 03 май 2023 година, т.е. повече от месец преди да стана министър на защитата, е оповестено решение № D23268887, с което за реализатор е несъмнено Обединение " Български безпилотни летателни системи ".

" Цитирайки високия % инфлация за времето на процедурата и значително увеличените цени на съществени артикули и материали, формиращи цената на контракта, на 18.07.2023 година другият сътрудник в обединяването изпраща предложение за индексиране на цената за доставка на безпилотните летателни апарати. Искането не е задоволено ", написа в своя отговор Тагарев.

В умозаключение Тагарев дефинира запитването на представителя на Българска социалистическа партия Румен Гачев като " политически внушения, които ангажират цялото Народно заседание ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР