Нито аз, нито съпругата ми имаме какъвто и да е

...
Нито аз, нито съпругата ми имаме какъвто и да е
Коментари Харесай

Тодор Тагарев отрече да е в конфликт на интереси

Нито аз, нито брачната половинка ми имаме какъвто и да е интерес или принос към компания " Телесис " ООД, част от консорциум " Български безпилотни системи. Това декларира в формален отговор министърът на защитата Тодор Тагарев.

Той се обръща документално към народния представител Румен Гочев поради следващото отсрочване на съвещанието на Народното събрание и неналичието на опция да се изкаже по време на парламентарен надзор. Запитването е импортирано на 18 септември и е във връзка със закупуване на дронове TERES 02 за Българската войска.

Тагарев посочи, че познава шефа на компания " Телесис " доктор Стоян Аврамов от доста време. Той конкретизира, че същият е съучастник в дребна компания, ръководена от брачната половинка му . Последната обаче имала нищожен дял от сдружението и близо 20 години не е взела участие в неговата активност.

Тагарев дефинира доктор Аврамов като извънреден специалист в няколко инженерни области. Министърът напомня, че преди към 15 години Аврамов основава дрон с реактивен мотор, и съответни системи за навигация, ръководство, реалистична реплика на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно ориентиране, регистрация на данни, връзка в действително време, справедлив надзор и следполетен разбор на данни.
 Купуването на дронове заляга в програмата за вложения на МО
Купуването на дронове заляга в програмата за вложения на МО

Вече има две публични поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати

" Бих се гордял, в случай че имах принос към тези разработки, само че нямам ", споделя още Тагарев.

По думите на военния министър компания " Телесис " има сполучливо изпълнени няколко контракта, а точно:
Четиригодишен контракт с МО от 2011 година (рамково съглашение № УД 03-30/16.08.2011 г.) за " Доставка на радиоуправляеми цели РУМ-Р-01 " Четиригодишен контракт от 2017 година (№ УД 12-35/29.06.2017 г.) за " Създаване на мишенна конюнктура за осъществяване на тренировки и стрелби с екипажи от ИА и планове от ЗРВ Аналогични контракти с три страни - съдружници в НАТО или сътрудници.
Наред с това, Тодор Тагарев посочи, че процедурата за закупуване на дронове за Българската войска е почнала с пазарно изследване през 2019 година и социална поръчка от 2020 година Впоследствие тя е възобновена през септември 2021 година Заявленията за присъединяване са подадени през ноември 2021 година, а предложения - на 08.03.2022 година След обжалване в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, комисията в МО е завършила своята работа на 19.04.2023 година с отчет, одобрен от министъра на защитата. На 03 май 2023 година, т.е. повече от месец преди да стана министър на защитата, е оповестено решение № D23268887, с което за реализатор е несъмнено Обединение " Български безпилотни летателни системи ".

" Цитирайки високия % инфлация за времето на процедурата и значително увеличените цени на съществени артикули и материали, формиращи цената на контракта, на 18.07.2023 година другият сътрудник в обединяването изпраща предложение за индексиране на цената за доставка на безпилотните летателни апарати. Искането не е задоволено ", написа в своя отговор Тагарев.

Той напомня, че с писмо (рег. № 21-46-19) от 27.07.2023 година, отрасловият заместник-министър на защитата осведоми обединяването, че предлагането за индексация е недопустимо.

В умозаключение Тагарев дефинира запитването на представителя на Българска социалистическа партия Румен Гачев като " политически внушения, които ангажират цялото Народно заседание ".

Припомняме, че беше коментиран обществено за пръв път в клувоарите на Народното събрание точно от депутата на Българска социалистическа партия Румен Гочев. Тогава той съобщи, че разполага с информация, съгласно която компания на съучастник на брачната половинка на военния министър в друга компания е спечелила социална поръчка от Министерството на защитата за близо 11 милиона лв..

 Съдружник на дамата на Тагарев спечелил поръчка за 11 млн., алармират от Българска социалистическа партия
Съдружник на дамата на Тагарев спечелил поръчка за 11 млн., алармират от Българска социалистическа партия

Въпросният проблем е и измежду претекстовете на Българска социалистическа партия за вота на недоверие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР