NIST създаде невероятна технология, която превръща светлината в микровълни и

...
NIST създаде невероятна технология, която превръща светлината в микровълни и
Коментари Харесай

Пробив на NIST: нов микрочип ще направи GPS, мобилните комуникации и интернет много по-точни

NIST сътвори невероятна технология, която трансформира светлината в микровълни и трансформира измерването на времето.

Изследователи от Националния институт по стандартизация и технологии (NIST) създадоха революционен микрочип за отчитане на времето, който може да преобразува светлината в микровълни. Откритието доста усъвършенства GPS системите, мобилните връзки и интернет, както и точността на радарите.

Подобренията ще обиден всички технологии, които зависят от високоточно премерване на времето и връзките. Това става посредством понижаване на фазовото вибриране (джитера) - дребните инцидентни съмнения на микровълновите сигнали във времето.

Изследователите от NIST са понижили трептенията до незначителна част от секундата. Едва 15 фемтосекунди, което е извънредно значимо достижение, като се има поради, че фемтосекундата е една квадрилионна част от секундата.

Чипът за превръщане на светлина в микровълнови сигнали

Новата технология на NIST доста превъзхожда обичайните микровълнови източници, като усъвършенства стабилността и точността на сигналите. Това мощно усъвършенства чувствителността на радарите, точността на аналогово-цифровите преобразуватели и води до по-ясни астрономически изображения благодарение на групи от телескопи.

Освен това новата технология на NIST е доста компактна. Докато преди за постигането на сходни резултати бе нужна система с размерите на настолен компютър, изследователският екип е съумял да понижи многото съставни елементи до размера на чип, съпоставим с карта памет за фотоапарат. Намаляването на размера и потреблението на сила прави технологията по-подходяща за потребление в устройствата от всекидневието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР