Нискокодови системи подпомагат малкия бизнес в процеса на дигитална трансформация(снимка:

...
Нискокодови системи подпомагат малкия бизнес в процеса на дигитална трансформация(снимка:
Коментари Харесай

„Нискокодов” софтуер помага на прохождащия бизнес


„ Нискокодови ” системи подкрепят дребния бизнес в процеса на цифрова промяна
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато Майкъл Уилямс си купува няколко кошера за развъждане на пчели като пенсионерско занимание, той не чака, че заниманието му ще се трансформира в пълностоен бизнес, продаващ милиони буркани мед и медени артикули. Неговата компания, в този момент известна като British Honey Company (BHC), се популяризира на Острова с производството на 13 разнообразни продукта от мед и 16 типа спиртни питиета. Фирмата доставя приблизително 1,5 милиона бутилки меден джин, водка, ром и уиски на година.

За да наблюдава всичко – от кошерите до бутилките, компанията употребява програмен продукт, построен на „ нискокодова ” (low-code) платформа на име Claris. Уилямс употребява Claris, с цел да следи производството си и да може да сертифицира продуктите по локалния хранителен стандарт SAFE. Той изисква от всеки производител да може да наблюдава всяко бурканче от кошера до вратата на клиента.

Точно проследимостта пък е тематика на дисертацията на Алекс Морис. Използвайки Claris, той построява облачна система за BHC, свързваща пчелари, лабораторни изпитатели, индустриални екипи, както и отдели за продажби и логистика – всичко в една платформа за следене на качеството на меда от производството до потребителя.

В резултат на това кошерите на BHC към този момент имат баркодове, а продуктите се доставят с партидни номера, всички свързани към централна база данни, която се актуализира при всяко придвижване, което се случва по време на другите стадии на произвеждане.

„ Някои други компании, в това число една дестилерия, желаеха да купят този програмен продукт от нас ”, споделя Уилямс пред. „ Накара ни да се замислим – а за какво не си създадем личен меден джин? ”.

Управлението на дестилерия носи голям брой административни главоболия – не на последно място поради данъчната система, която е характерна за спиртните питиета. Наред с това BHC работи с митнически хранилища, при което данъкът се дължи чак откакто продуктът бъде изпратен.

„ Трудността е да се наблюдава всичко и да се заплати точното количество мито за всяка бутилка ”, изяснява Уилямс. „ Когато продавате стотици бутилки дневно, това се трансформира в голяма задача ”.

Това още веднъж е въпрос на проследяемост. И се оказва, че той може да бъде решен посредством адаптиране на към този момент съществуващия програмен продукт за произвеждане на мед. Морис съответно прототипира новите функционалности за платформата за следене на индустриалния развой, само че този път за бутилки спиртни питиета.

За да пресъздава тъкмо кои съставни елементи и съставки попадат в кой артикул, всеки отдел в бизнеса има достъп до софтуера: от тези, които създават мед, до екипите, изпращащи поръчки. Персоналът може да реализира достъп до приложението с всеобщи устройства като iPhone или iPad и да вкара нужните данни, с цел да се увери, че продуктът се наблюдава на всеки стадий от производството.
още по тематиката
Дигитализирането на процеса посредством платформата в последна сметка се оказва решаващо за BHC, с цел да може компанията да се разраства бързо, като дава отговор на локалните условия за дистрибутор на спиртни питиета.

„ Изградихме система, която прави цялото следене ”, споделя Уилямс. „ Ако имате бутилка джин, можете да влезете в системата с партиден номер и в границите на три минути да разберете от кое място е пристигнал, какви съставни елементи са влезнали в шишето и на кого е изпратен ”.

Критиците преглеждат сходни „ нискокодови ” системи като потребен инструмент за подкрепяне на дребния бизнес в процеса на, само че към момента стеснен и надалеч от общоприетото решение. Разработчиците пък постоянно показват подозрения, че програмирането посредством блокове, сходни на Lego, може да реализира същите резултати като изцяло дипломиран програмист, който може да изпипва всичко до последния ред код, позволявайки по-високо равнище на персонализация, еластичност и решение на проблеми.

Наред с това разработчиците споделят, че платформите с малко код доближават тавана на опциите си бързо и не разрешават разгръщане, когато бизнесът пораства. Платформите са „ сковани ”, не са в положение да се приспособяват по същия метод, както би направил изобретателният вътрешен разработчик.

Но за Морис, който е основал софтуера на BHC, е тъкмо противоположното: той твърди, че нискокодовите платформи са същото като шаблоните за уеб страници. „ Можете да стартирате от нулата и да сте подготвен за два дни ”, споделя Морис.

Когато един бизнес е дребен, разрастващ се, за него не е целесъобразно да харчи големи суми за приложение, написано „ самостоятелно ”, което ще се построява в продължение на няколко месеца. Вместо това доста по-лесно и целесъобразно е да се стартира с подготвена, „ шаблонна ” система като Claris, да се сътвори първообраз за един или два дни, да се види дали личният състав се оправя и по-късно просто да се надгражда.

Това дава отговор на въпроса какво стимулира възходящия интерес към нискокодовите платформи напоследък. Много бизнесмени се насочват към въпросното решение. Големи играчи като Microsoft и Salesforce пускат свои сбирки от. Има и редица млади, новостартиращи компании, които оферират системи за създаване на програмен продукт, без да е нужен опит в писането на код.

Анализаторите от Forrester предвиждат, че пазарът на нискокодови платформи ще пораства с 40% годишно, с цел да доближи 21 милиарда $ към 2022 година Gartner пък пресмята, че платформите за приложения с малко код ще съставляват 65% от цялото създаване на приложения до 2024 година

Claris не е напълно нискокодова платформа и се нуждае от главно схващане на концепциите за създаване, изяснява вицепрезидентът на компанията Питър Нелсън. „ Ние не сме платформа без никакъв код. Ако условно разделим потребителския набор от 0 на 100, където 0 е някой, който в никакъв случай не е виждал компютър, а 100 е най-опитният разработчик, то нашите консуматори са хора от диапазона сред 40 и 80 ”.

С сходни платформи се залавят хора, които имат известна знания за концепциите за разработка. За тях това е чудесно средство да си обезпечат нужната бизнес-функционалност бързо и елементарно, когато започват бизнеса си, и да мащабират активността си, изключително в бързо изменящи се обстановки като тези, които се заредиха с настъпването на пандемията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР