Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. Това каза

...
Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. Това каза
Коментари Харесай

Ниската раждаемост е трайна тенденция в България

Ниската раждаемост към този момент е трайна наклонност в страната. Това сподели доктор Донка Узунова, шеф на Неонатологичното поделение към Втора САГБАЛ " Шейново " и ръководител на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология, съобщи Българска телеграфна агенция. Според специалиста ражданията в България за предходната година са с към 4000 по-малко от миналата. Под 60 000 е за последната 2018 година, а през 2017 година ражданията са били 64 359.

По думите й, през последната година ражданията в страната са под 60 000, като се следи променено съответствие сред половете - доминират момчетата. Тази, неестествена съгласно лекарите наклонност, е обвързвана с планирането на бременностите и тяхната диагностика, което включва и избор на пола на бебето, като се избират момчетата.

Средната възраст за първо раждане в страната е 28 години, като това е към момента близо до естествения фертилитет, сподели още доктор Узунова. Българката, най-вече в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при към този момент построен професионален път.

Според доктор Узунова в последните години диагностиката и грижата за майките и новородените е достигнала доста високо равнище.

" Процентът на родените с проблеми деца е непосредствен до международната наклонност и обгръща сред 10 и 12% от родените в болничното заведение деца. Най-голям % от болесттите се падат на заболяванията на дихателната система, дължащи се на недоносеност и оттова незрелост на дихателната тъкан, което назоваваме респираторен дистрес синдром. Под 1% са вродените аномалии ", разяснява още доктор Узунова.

Изразено е понижен броят на децата с вродени малформации, заради усъвършенстваната и добре развита пренатална диагностика - генетични проби, фетална морфология. Такива съвсем не се раждат, а когато се резервира бременността, сме готови с каква патология ще се срещнем и надлежно с протокола за деяние, което усъвършенства оцеляемостта на тези деца.

В нивото на детската смъртност за страната, имаме реализирани доста положителни резултати. Тя е най-ниска от всички изследвани интервали, само че отново е най-висока за Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР