Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. Това каза

...
Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. Това каза
Коментари Харесай

Експерт: Ниската раждаемост вече е трайна тенденция у нас

Ниската раждаемост към този момент е трайна наклонност в страната. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Донка Узунова, шеф на Неонатологичното поделение към Втора САГБАЛ "Шейново " и ръководител на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Според специалиста ражданията в България за предходната година са с към 4000 по-малко от миналата. Под 60 000 е за последната 2018 година, а през 2017 ражданията са били 64 359. От тях 31 354 са девойки, а 33 000 са момчета. Това значи променено съответствие сред половете, друго от естественото, при което съотношението на новородените момчета към новородените девойки е 100:104. Тази смяна е по отношение на планирането на бременностите и тяхната диагностика, което включва и избор на пола на бебето, и се вижда, че се избира запазването на бременности с мъжки плодове.

По думите ѝ, през последната година ражданията в страната са под 60 000, като се следи променено съответствие сред половете - доминират момчетата. Тази, неестествена съгласно лекарите наклонност, е обвързвана с планирането на бременностите и тяхната диагностика, което включва и избор на пола на бебето, като се избират момчетата.

Средната възраст за първо раждане в страната е 28 години, като това е към момента близо до естествения фертилитет. Раждане след 40 години има най-вече в София, общо за страната 2000 дами са родили в тази възрастова група за 2017 година, сподели още доктор Узунова. Българката, най-вече в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при към този момент построен професионален път.

Според доктор Узунова в последните години диагностиката и грижата за майките и новородените е достигнала доста високо равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР