Нищо ново по темата Brexit - това е резултатът от

...
Нищо ново по темата Brexit - това е резултатът от
Коментари Харесай

Brexit не върви напред, с едно изключение - Мей даде знак за по-дълъг преходен период

Нищо ново по тематиката Brexit - това е резултатът от вечерята на европейските водачи в Брюксел, с която беше поставено начало на тридневния Европейски съвет.
Според върховен дипломатически източник по време на формалната вечеря не е сбъднат задоволително огромен напредък в диалозите, с цел да може Европейски Съюз да насрочи среща за приемане на проектодоговор през ноември, написа БГНЕС.
Новината беше доказана и от ръководителят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни. По думите му Мей не е направила никакви нови оферти, които да доведат до отблокирането на договарянията. Той засяга съответно оферти за решение на въпроса с границата сред Ирландия и Северна Ирландия, по който Европейски Съюз към този момент е корав - не може да има свободен митнически режим, щом Северна Ирландия е част от Обединеното кралство. Таяни обаче показа, че " усетил политическата воля да се реализира прогрес ". Той сподели и друго - че няма по какъв начин датата на фактическия Brexit (29 март, 2019 година) да бъде отсрочена.
Същевременно австрийският министър председател Себастиан Курц, който управлява председателството на Европейски Съюз, разгласи, че задачата на Европейски Съюз е да завърши договарянията за съглашение по Brexit до края на тази година.
" Не мисля, че довечера ще успеем да реализираме пробив, само че се надявам, че в околните седмици и месеци ще успеем да приключим Brexit. Всички имаме интерес да избегнем " корав " Brexit, тъй като това може да нанесе вреди на Англия и 27 страни от Европейски Съюз. Нашата огромна цел е да приключим Brexit в това полугодие. Ние посочихме октомври-ноември, само че за момента това не се получава, и в случай че през днешния ден има прогрес, бих оценил това като триумф ", сподели той.
Британският министър председател Тереза Мей също прояви оптимизъм, че ще има позитивен резултат от договарянията. BBC и вестник The Guardian оповестиха, че тя е загатнала, че може да се съгласи да се удължи преходният интервал на 21 месеца, с цел да се търси решение за границата сред Ирландия и Северна Ирландия, само че за ирландската граница не е споделила нищо ново. Евентуалното удължение на преходния интервал е коментирано от The Express като " изменничество ".
Холандският министър председател Марк Рюте пък сподели, че Европейски Съюз се готви и за корав Brexit, само че се надява да избегне този вид. " Оставам внимателно оптимистичен, само че не можем да жертваме въпроса за границата на Ирландия и не можем да застрашим единния пазар на Европейския съюз, където живеят 400 милиона души ", съобщи Рюте.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР