Нищо ново няма да се случи на 5 декември. Санкции

...
Нищо ново няма да се случи на 5 декември. Санкции
Коментари Харесай

Рафинерията работи 10 дни след спиране на доставките, убеждава Стоянов

Нищо ново няма да се случи на 5 декември. Санкции не престават да работят както до в този момент. Регламента и дерогацията не престават да се извършват . Това съобщи пред Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система Никола Стоянов във връзка с влизането в действие на цената на тавана на съветския нефт.

По думите му дерогацията е направена за българските компании. Руски нефт не може да се доставя по суша. В момента е съвсем невероятно да се доставя недопечен нефт, разясни той. Според министъра рафинерията на Лукойл има потенциал да работи едвам десетина дни, в случай че доставките бъдат спрени.

Той посочи, че след 2 години рафинерията би трябвало дефинитивно да спре да работи с съветски нефт. Дадено ни е време да се подготвим за това, добави министъра на стопанската система.

При неспособност да изнася артикули, рафинерията ще би трябвало да спре да работи, тъй като ще запълни складовете си.

Ако не спазим регламентите на Европейски Съюз, може против нас да тръгнат каузи, безапелационен бе Стоянов. Лукойл да продължи работа е проервропейска позиция, добави той.

Правителството ще лишава 43% от облагата на Лукойл. Близо половината от средствата която компанията печели, че бъдат отнемани в интерес на страната под формата на налози.

Стоянов разяснява и тематиката за отстъпката от 25 стотинки на литър. Според него този ход по-скоро поддържа пазара и връщаше парите към Лукойл. Той разясни, че к омпенсацията ще продължи до Нова година.

За бюджета за следващата година Стоянов разяснява, че нежеланието на служебното държавно управление да внесе бюджет ще се отрази доста по-малко отрицателно, в сравнение с в случай че внесе бюджет. По думите му бизнесът е удовлетворен от решението на кабинета.

По отношение на влизането в еврозоната той уточни, че това е изцяло допустимо да стане през 2024 г.  Правителството твърдо се стреми към тази дата, безапелационен бе Стоянов. По думите му единственият аршин, който е проблематичен е инфлацията. Окончателният разбор ще бъде изработен през април-май.
 Росен Христов: При национализация на рафинерията, Русия може да спре да доставя
Росен Христов: При национализация на рафинерията, Русия може да спре да доставя

За да имаме евтини горива, рафинерията би трябвало да работи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР