Нищо ново не чух, това е обещавано и преди това,

...
Нищо ново не чух, това е обещавано и преди това,
Коментари Харесай

Раева: Всичко предложено в сектор Спорт е прекрасно, но съм предпазлива в очакванията си

„ Нищо ново не чух, това е обещавано и преди този момент, единственото ново, което чакам, е това да се реализира. При отговорност, опция, предпочитание и предоставяне на късмет на идващия министър на спорта, това е безусловно осъществимо за четири години “, показа в изявление за БГНЕС президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева по отношение на договарянията за кабинет сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Четирите партии и обединения дискутираха предложенията си в бранш Спорт в края на предходната седмица, като се сплотиха най-много към съществено нарастване на бюджета за спорт, както и проверка на досегашната активност на ММС, Национална спортна база и Български състезателен тотализатор.

„ Като всеки човек, който се занимава със спорт доста интензивно, следях и имах огромен интерес да чуя какви ще бъдат предложенията. Всичко, което се предлага, е прелестно. След толкоз доста години и обещания и по никакъв метод недаването на действителния късмет за развиване, което би трябвало да има спортът в България, този път ще бъда по-предпазлива в упованията си. Ако това, което оферират, се реализира, спортът ще литне. Първото и най-важно нещо е увеличение на бюджета, материалната база, треньорските фрагменти, всеобщият спорт – пирамидата, която е значима за зареждане на клубовете и професионалния спорт, всичко това ни е ясно от години, само че не се прави “, сподели Раева.

Ръководителката на БФХГ разяснява и разминаването сред две от партиите във връзка с активността на спортните федерации. Проф. Даниела Дашева от Българска социалистическа партия предложи федерациите да имат по-голяма независимост при разходването на средства от бюджетите си, до момента в който Радостин Василев от Има Такъв Народ желае цялостен надзор и даже разходването на средства да минава през Министерството.

„ Многократно съм казвала, че би трябвало да има безспорна независимост при разходването на средства, тъй като не би трябвало 40, 50 или 60 федерации, които имат безусловно друга специфичност на активност, да бъдат поставени под един знаменател. А контролът на средствата доста простичко и елементарно може да бъде реализиран от специалистите на Министерството на спорта. Така че дано да не се крият зад всякакви такива залъгалки, че контролът е толкоз значим, че да минава през Министерството – не, федерациите би трябвало да имат безспорна независимост, с цел да могат действително да осъществят своите планове за развиването на спорта. В конкретика – Българска федерация по художествена гимнастика е била постоянно безпределно точна в своите разходи, правени са ни не знам към този момент какъв брой данъчни и всевъзможни инспекции от всякакво естество, както и на другите федерации, тъй че в случай че някои федерации са имали своите проблеми във връзка с финансирането, дано не се поставят всички под общ знаменател. А това, което аз желая да направя като развиване на спорта, няма по какъв начин да стане, в случай че ме поставят под един знаменател с бокса, с битката, с конния спорт – това са тотално и изрично разнообразни спортове. Твърдо съм за, че федерациите би трябвало да имат свободата да харчат и твърдо съм за, че би трябвало да има прелестен надзор, който не е никакъв проблем от толкоз голямата, разширена и раздута администрация на ММС, с не знам какъв брой си специалиста, които да наблюдават за това нещо “, сподели Раева.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР