„Нищо не е правено така преди“: Иконата на гражданските права д-р Джоузи Джонсън за 50 години от Марша срещу Вашингтон

...
МИНЕАПОЛИС -- 60-ата годишнина от Марша срещу Вашингтон разпалва спомени
Коментари Харесай

МИНЕАПОЛИС -- 60-ата годишнина от Марша срещу Вашингтон разпалва спомени от жителите на Минесота, които са направили прехода до столицата на нацията, за да се бори за граждански права.

Dr. 92-годишната Джоузи Джонсън беше част от тази група от Минесота. Нейните седем десетилетия на борба за гласуване, жилище, образование и права на работа в Страната на 10 000 езера са легендарни. Рег Чапман от WCCO седна с иконата за граждански права, докато размишляваше върху този исторически момент.

Джонсън казва, че разнообразната група от жители на Минесота, които са пътували до Вашингтон през 1963 г., са се ангажирали да стимулират промяната.

"Това означаваше, че бяхме част от това, което смятахме за историческо движение, така че беше много логично. Помислете за това; нищо не беше правено подобно преди", каза тя.

Повече от 250 000 се спуснаха в мола във Вашингтон, за да се борят за граждански и икономически права на афро-американците. Това беше най-голямото събитие от този вид в историята на нашата страна, представляващо по-голямо движение.

„Мисълта, че се обръщаме към света и че хората ще се присъединят към нас в нашия страхотен квартал Вашингтон ... говорим за усещане на любовта и отдадеността на свободата," каза Джонсън.

Джонсън вече беше прекарал години в работа по справедливо жилищно настаняване и друга законодателна дейност в Минесота, а представителството в окръг Колумбия помогна за подхранването на работата.< /p>

„Много хора дори не познаваха Минесота или борбата за справедливост и равенство тук, така че това беше възможност за нас да се присъединим към тази национална група от хора, изразяващи нуждата от справедливост и равни възможности“, каза тя .

Това беше един от първите случаи, когато хората станаха свидетели на единство между различни групи за граждански права. И на този ден през август 1963 г. жителите на Минесота се присъединиха към тях в похода за свобода.

„Когато сте там, вече не сте тази малка група от щат. Много малко хора ви познават“, каза Джонсън. „Мога да си спомня онази сутрин толкова добре.“

Тя се надява, че преразглеждането на този важен момент от американската история ще насърчи следващото поколение да продължи борбата.

Постиженията на Джонсън включват работа в Минеаполис Urban League, League of Women Voters и Junior Service League. Нейната книга „Надежда в борбата“ описва нейната история и съвети как да продължим да се борим за справедливост.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР