Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено се

...
Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено се
Коментари Харесай

Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Кабинетът не е готов, спорят за правосъдния министър

" Нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано " се трансформира в слоган на преговорния развой сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " за сформиране на държавно управление. И въпреки още нощес да бе съединен проектокабинет сред двете обединения, който като да изглеждаше финален и подготвен за изпълване на мандата, оказа се, слоганът още е в действие. Евентуалният предстоящ състав на Министерския съвет към момента не е окомплектован, евентуално е да има промени " в придвижване ", преди крайния период за връщане на мандата, научи Клуб Z.

Както е известно ГЕРБ и ПП-ДБ два дни обсъждаха структурата и състава на кабинета, като в основата му бе оповестения преди месец проектокабинет " Денков ". Част от имената бяха заменени, някои дори два пъти, само че в този момент брожения има против няколко титуляра от неофициалния състав, спряган до късно нощес. От ГЕРБ не били съгласни с номинацията за министър на правораздаването. Това се оказва и най-спорната кандидатура, научи Клуб Z.

Както е известно, във вид номер едно за кабинет на обединението за титуляр бе номиниран Милен Матеев, някогашен народен представител от Политическа партия и някогашен ръководител на комисията по правни въпроси по времето на кабинета " Петков ". Междувременно поканена е била и юристката Екатерина Михайлова, само че тя отклонила поканата. Така късно през вчерашния ден бе решено номиниран да бъде Емил Дечев. Дечев е зам.-министър сега (на служебния министър Крум Зарков), бе зам.-министър и на Надежда Йорданова (ДБ) в последното постоянно държавно управление. 

Спорна била и номинацията за министър на превоза. Става въпрос за някогашния народен представител от " Промяната " Георги Гвоздейков. Гвоздейков стана директор на закритото сдружение за " въздушните коли за спешна помощ " - " Хели Мед Сървиз ", като влезе в сблъсък със служебния кабинет поради това. Бившият народен представител обаче си потегли от предишния парламент, съпроводен от обвинявания от страна на ГЕРБ, че подава оставка от Народно събрание, с цел да оглави " Хели Мед " - пост, основан за индивида, а не противоположното. Гвоздейков бе номинацията на обединяването за отраслов министър още в първия вид на кабинета " Денков ".

Брожения сред ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България има и във връзка с номинацията за министър на нововъведенията и разтежа. Там от оповестяването на кабинета " Денков " насам за титуляр бе препоръчан някогашният отраслов министър - едно от знаковите лица на " Промяната " - депутатът Даниел Лорер, който бе под въппрос през вчерашния ден. Вечерта стана ясно, че е заменен - с номиниираната от ГЕРБ за същия пост в проектокабинета " Габровски " - Милена Стойчева.

Както Клуб Z писа, от дълго време в зелените среди има брожения и против номинацията за екоминистър - Юлиан Попов. " Зелено придвижване ", част от Демократична България, не получи този път Министерство на околната среда и водите, което в последния постоянен кабинет бе управлявано от някогашния съпредседател на партията Борислав Сандов, който бе и вицепремиер. Недоволството във връзка с Попов, който е някогашен отраслов министър в служебното държавно управление на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, идва от природозащитните среди и се корени в отношението му оттогава по проблемите в Национален парк " Пирин " и концесията на " Юлен " в Банско. " Зелените " въпреки всичко получиха собствен представител в кабинета " Денков-Габриел " - Зарица Динкова за министър на туризма. Нейният професионален опит обаче не се свързва с тази сфера, като от групировката упорстват въпреки всичко да вземат Министерство на околната среда и водите. Възможно е и Динкова да отпадне от окончателния състав.

Кога ще се върне мандатът

Преговорите по състава на държавно управление не престават и през днешния ден в Народното събрание. Това слага въпроса по кое време ще бъде върнат мандатът. Крайният период по конституция е 17 ч. в понеделник. По информация на Клуб Z съпредседателите на Политическа партия Асен Василев и Кирил Петков упорстват мандатът да бъде върнат още през днешния ден, което обаче предпоставя изчистване на кадровите въпроси със противоречивите министри. От ГЕРБ упорстват да се върне в крайния период, в понеделник следобед, като кабинетът се гласоподава на изключително съвещание на Народното събрание във вторник. Един от претекстовете, които акцентират от партията на Бойко Борисов е, че по този начин няма да има време към този момент окомплектованият състав и обособените министри в него, да бъдат подлагани на офанзиви от съперниците на съставянето на постоянно държавно управление през целия уикенд. 

По последна информация е отпаднала концепцията, която циркулираше през вчерашния ден в парламентарната група на ПП-ДБ, за неприсъствено връщане на мандата изпълнен - като опит Радев да бъде унизен, както той унижи обединяването при връчването му в понеделник. 

Очаква се досието с проектосъстава да бъде връчана на Радев и от Денков, и от Мария Габриел (ГЕРБ), която, съгласно сделката, ще поеме премиерския пост от Денков след първото деветмесечие на взаимното ръководство.

Мандатът обаче ще бъде върнат тогава, когато обединенията се договорят дефинитивно за персоналния състав на Министерски съвет. На процедура все още няма и публично оповестени от ГЕРБ и ПП-ДБ имена, единствено всекидневен " теч на информация ".

Подкрепата

Както стана ясно, гласоподаване на кабинет ще има другата седмица, или на изключително съвещание, или на постоянното такова в сряда. Изненади не се чакат, макар че в Народно събрание се породиха клюки за секта в групата на ГЕРБ, водена от " опозиционера " Делян Добрев, която ще гласоподава " срещу ". Така започнаха сметките ще мине ли кабинет, в случай че въпросната група е огромна. По информация на Клуб Z обаче такава " заплаха " няма. Добрев е получил благословията на водача да гласоподава " по съвест " (Бившият енергиен министър съобщи, че по-скоро ще си отреже ръката, в сравнение с да гласоподава " за " кабинет с обединението). 

В допълнение през днешния ден поддръжка пристигна от Движението за права и свободи. Това се случи след среща в стаята на Движение за права и свободи с водача Мустафа Карадайъ, в която участваха Мария Габриел, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Кирил Петков, Христо Иванов, само че и знаково - Делян Пеевски. Обявено бе, че тя е за търсене на поддръжка за мнозинство за смяна в конституцията, само че след края й Карадайъ даде къс брифинг пред публицисти, че Движение за права и свободи " няма да пречи " за избора на държавно управление. Това значи, че или ще поддържа, или ще отсъства от залата (Кабинет се избира с 50 плюс един от присъстващиите, а не със 121 гласа, т.е. повече от половината национални избраници). Така даже и да има гласове " срещу " или " въздържал се " в състава на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, то Движението на процедура би могло да ги блокира.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР