Нищо чудно до Нова година кашкавалът тип “Витоша да стигне

...
Нищо чудно до Нова година кашкавалът тип “Витоша да стигне
Коментари Харесай

Правят сиренето ни в Полша с мляко от Косово, кашкавалът гон...

Нищо чудно до Нова година кашкавалът вид “Витоша " да стигне до 40 лева за кг, сигнализират производители

Фермерите у нас всеобщо отхвърлят да отглеждат животни за мляко - изключително крави. Негативната наклонност към този момент дава резултат - от няколко месеца и изключително с настъпването на есента прясното мляко в България фрапантно понижава, предават от. Това се е случвало и в предходни години през есенните месеци, само че този път производителите на млечни артикули са изправени пред съвсем цялостната липса освен на краве мляко, само че също и овче и козе.

По данни на земеделското министерство от април, когато у нас са създадени 62 хиляди тона краве мляко, до септември, когато количеството е към този момент 52 хиляди тона, има непрестанно понижение. Спадът за тези месеци е с 16% и съгласно прогнозите в сектора суровината ще продължи да липсва още повече, тъй като има развой по всеобщо отричане на фермерите от това да отглеждат животни за мляко, изключително крави.

Според ръководителя на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров сега, фермерите всеобщо колят крави и овце, тъй като не устоят стопански.

Подпомагането за селекционни животни в предходния програмен интервал беше 600 евро годишно за крава, само че в новия са заложени 200 евро на животно годишно и това съгласно Зоров подсигурява още повече отводи.

“При животновъдите е към този момент ужасно, всеобщо се закриват ферми, тъй като никой не желае да работи на загуба. Продължават да работят единствено такива, които са теглили заеми и няма по какъв начин да се отърват от отговорностите си, най-вече междинни по мярка стопанства. Или такива, които имат и мандри, и се надяват да изплуват на повърхността, само че това все по-рядко им се удава ", разяснява Димитър Зоров.

Проблемът надалеч не е единствено в дотациите, тъй като фуражите нарастнаха с към 100% спрямо предходната година по това време. Дори тези, които имат опция сами да си създават фуражи, усещат напън, тъй като торовете също са поскъпнали, а в случай че не торят, добивите са по-малки.

През лятото, когато могат да се употребяват пасища, също има проблеми, защото у нас от години не се взема решение въпросът с използването на общинските пасища.

“Определено има дефицит на мляко, не съм считал с какъв брой е паднало производството, само че за млекопроизводителите като нас това е пагубно. Не е въпросът единствено до цената му, която неизбежно се повишава. Но когато не мога да натоваря мощностите си до дъно, себестойността на продукцията ми се усилва, тъй като имам и непрекъснати разноски, а продукцията е по-малко ", изясни и Димитър Маджаров, притежател на едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в България.

Единият излаз за някои производители е да поръчват избрани количества млечни артикули за произвеждане на открито. Това се прави от години в такива интервали, в които млякото у нас понижава, само че този път наклонността се е засилила.

Обикновено се поръчва произвеждане на родни млечни артикули в Полша, по-рядко в Румъния и до неотдавна се е правело с локално мляко.

Напоследък обаче има недостиг в съвсем цяла Европа и продуктите се подготвят с мляко, откъдето се откри.

“Колегите са изпаднали в невъзможност в последно време да обикалят околните страни в търсене на прясно мляко. Ходят с цистерните в Косово, Северна Македония, Сърбия, Румъния, само че и там млякото стартира да понижава. Само в Гърция има задоволително, само че е доста по-скъпо ", сподели Зоров.

Димитър Маджаров към момента не е ходил да търси мляко в чужбина, само че е чувал за свои сътрудници, които го вършат.

През август и септември родните производители са внесли известни количества от Унгария, само че и там към този момент свършило. А при започване на октомври

Сърбия наложи възбрана за експорт на прясно мляко по същата причина – добивът е почнал да понижава. Цената на пастьоризираното прясно мляко по магазините в последно време се приближава до 3,50 лева за литър, а типовете с по-висока масленост, даже са още по-скъпи.

Много дребни фермери продават млякото си в огромните обитаеми места, като стопират с колите си сред блоковете и сипват продукцията в пластмасови бутилки. Но и това мляко рядко е под 2,50 лева за литър.

Поскъпването на превоза и войната в Украйна са нанесли спомагателен удар върху млекопроизводството. Повишените транспортни разноски надуват крайните цени, даже всичко останало да беше останало както преди.

А след отварянето на Европейския съюз за импорт от Украйна оттова у нас са импортирани огромни количества изсъхнало мляко. То се влага към този момент всеобщо в произвеждане и това не е загадка, сподели Зоров. И предвижда, че до момента в който трае войната в Украйна, настоящето състояние ще се задълбочава и нищо чудно до Нова година кашкавалът вид “Витоша " да стигне до 40 лева за кг.

Неговата цена в действителност към този момент се доближава до тази цифра. Има градове като Враца, Пловдив и Сливен, където цената на този вид кашкавал на едро към този момент минава 21 лева и няма по какъв начин по магазините да не стига съвсем до 30 лева. 

Кравето сирене на някои места като Благоевград да вземем за пример се продава за 15 лева по цени на едро.

Напоследък на пазара на млечни артикули има още един феномен – даже заместващите артикули, в които има палмова лой, или тези, в които се влага изсъхнало мляко, нарастват сензитивно. Например сиренето с растителна лой през последната седмица трансферира 5 лева килото по цени на едро, колкото струваше предходната година по това време сиренето от краве мляко.

Причината е, че в международен мащаб има дефицит на палмова лой и нейната цена също се повишава.

А съгласно Зоров от ден на ден производители у нас премислят рецептите си и нищо чудно скоро потребителите да усетят, че в продукцията се влагат от ден на ден изсъхнало мляко и растителни мазнини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР