Нищо чудно, ако не сте чували за Кастамону. Този град

...
Нищо чудно, ако не сте чували за Кастамону. Този град
Коментари Харесай

Пролетта започва от Кастамону

Нищо чудно, в случай че не сте чували за Кастамону. Този град не се намира нито на Егейското, нито на Средиземноморското крайбрежие на Турция, където са най-известните й курорти, а навътре в страната, на 230 км северно от столицата Анкара и на 170 км южно от Черно море. Център е на едноименна провинция, в която са съсредоточени най-големите дърводобивни и дървопреработващи предприятия на страната. Тук се създават всичкият ламинат на южната ни съседка, както и плоскости за мебелната индустрия. А това е по този начин, тъй като Кастамону е един от най-гористите региони, затрупан с иглолистна растителност. Градът се намира на 800 м надморска височина и свежият боров въздух се усеща късно вечер, когато стихне трафикът.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
До Кастамону може да се стигне най-лесно по въздуха, тъй като има летище, с прехвърляне в Истанбул. По шосе от Истанбул пътят е 500 км на изток през планини и лишава повече от 6 часа. Най-предпочитаният маршрут е откъм Анкара, тъй като е построена автомагистрала, а преди няколко години е пуснат тунел през

планината Илгаз

който редуцира пътя с един час. Тази планина е изключително значима от географска позиция, тъй като на север от нея, където е и град Кастамону, климатът е радикално друг – усеща се въздействието на Черно море. Тя и другите планини в близост крият живописни каньони и водопади, богато биоразнообразие, което е под наблюдението на интернационалната мрежа PAN Parks. Не инцидентно тук са ориентирани новите старания на локалната и държавната власт за развиване на туризма – културно-исторически, пешеходен, рафтинг, велосипеден, конен… Почивката не е единствено море, въпреки всичко.
Тази година Кастамону беше определен за културна столица на тюркоезичните нации и една от деянията бе

празникът Невруз

за посрещане на пролетта. Това се случи на 21 март, с настъпването на астрономическата пролет, а преди седмица – на 3 и 4 април – част от изпълнителите, танцували и пяли на площада в Кастамону, гостуваха в Пловдив и София, като преди този момент бяха обиколили и други балкански страни.
Пъстра панорама представляваха участниците от двайсетина страни, самостоятелни области и региони, най-вече от Азия, с техните национални костюми, а площадът, за който споделят, че е един от десетте най-важни в Турция, тъй като на него са се вземали виновни държавнически решения, мъчно побираше напиращата аудитория. Сред цялото културно разнообразие изненадват два момента – специфичните посетители, измежду които министърът на културата и туризма господин Нуман Куртулмуш, се чукнаха с шарени яйца (било знак на разпукващата се пролет) и прескочиха огън (нещо, което у нас се прави на Сирни заговезни).
А за какво тъкмо Кастамону беше център на празника Невруз? Защото в този град, намирал се в миналото

на Пътя на коприната

само че останал дълги години изолиран от цивилизацията, са съхранени изключително добре традициите и културата на Анадола. В Кастамону, който се е появил през Средновековието, само че се е развивал най-много през 18-и, 19-и и 20-и век, има непокътнати над 3000 остарели къщи. Някои са реновирани и превърнати в музеи, заведения за хранене, ханове, други следва да бъдат възобновени, само че под строгото наблюдаване да се резервира архитектурата им.
За живописните пазарчета и покритите базари към джамиите няма да приказваме, само че не можем да не надникнем в няколко музея. Като този на шапките да вземем за пример. Идеята за него пристигнала от… Кемал Ататюрк. Той обичал да идва в града, даже прекарал тук известно време през 1925 година Та един път пристигнал с мека европейска шапка, което довело модата на този вид мъжки аксесоар, а по-късно – и до основаването на музей. Там могат да се видят да вземем за пример каскетът на Бюлент Еджевит и бомбето на Сюлейман Демирел. Има и дамски шапки от началото на 20-и век.
В Кастамону се намира единственият непокътнат хан за камили, който впечатлява с внушителните си размери и потвърждава, че точно отсам са минавали керваните. В града можете да видите образно по какъв начин се вършат обичайни покривки с щампи, по какъв начин се създава

фамозната халва на конци

която безусловно се топи в устата. Всичко това се майстори на ръка. Впрочем, Кастамону е прочут със своите готвачи. Оттук са вземали хората, които приготвяли храната на султаните и отговаряли за това с главата си. И в този момент готвачите на най-възловите места в страната са от този град. Напълно сме съгласни с избора на властта, откакто опитваме няколко обичайни ястия…
В късния следобяд е най-добре да се качите до часовниковата кула, откъдето се открива прелестен аспект към града и крепостта от византийско време на отсрещния рид, и да изпиете чаша чай или турско кафе. В далечината се вижда джамия, пред която е паркиран… аероплан. Оказва се, че е кафене. Часовникът също има своята история. Изработен в Страсбург, той бил подложен в Истанбул през 1889 година, само че дамата на султан Абдул Меджит, уплашена от звъна му, който е като камбана, пометнала и споделила, че не го желае. Така часовникът бил изместен в Кастамону, за наслада на туристите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР