Нищо, ама от сърце. Какво всъщност предлага Гълъб Донев -

...
Нищо, ама от сърце. Какво всъщност предлага Гълъб Донев -
Коментари Харесай

Мика Зайкова за следенето на цените: Служебното правителство наблюдава как ограбват българския народ

" Нищо, но от сърце. Какво в действителност предлага Гълъб Донев - да следи по какъв начин цените от производителя до щанда на потребителя става 30 и повече %. Това българските жители го знаят. Това, което прави сега служебното павителство, е да следи по какъв начин ограбват българския народ ", сподели в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " Мика Зайкова, финансов специалист и някогашен депутат по тематиката за свиканата от премиера Донев работна среща за преодоляване покачването на цените у нас е възможната резултатност за сполучливото осъществяване на решенията й. 

" Те щели да приготвят закон. Какво от това? Този закон няма кой да го одобри. И като дойдат тези 240 след втори април, няма сигуност че този закон ще го одобряват. Г-н Зарков (бел ред.: Крум Зарков, министър на правосъдието) беше подготвил прелестни закони за правосъдната промяна, но не ги одобриха ", добави Зайкова.

От думите й стана ясно, че това, което прави сега служебното павителство, е да следи по какъв начин ограбват българските жители.

" Аз си мисля, че Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да си влезе в ролята и да стартира битка с картелните съглашения ", сподели още финансовият специалист.

Мика Зайкова разяснява оповестените от новото служебно държавно управление цели: 

" Първият приоритет на новото " остаряло " държавно управление е цената на живота. Вторият е огромната инфлация. Само че огромната инфлация не се бори с думи, а с деяние. Това, което оферират, да - няма да се наместват в пазарната, само че има ли България пазарна стопанска система? Това е въпросът. "

Зайкова даде образец за картелно съглашение 15-те % повишение на цените на трите мобилни оператора, макар че междинната годишна инфлация е 14.3%.

" Ако Комисията по конкуренция не си влезе в деяние, и не стартира битка с картелните  съглашения, ние ще продължаваме да продаваме български кашкавал в Лондон, Мадрид, Виена и Берлин на цена, по-ниска отколокото в България ", сподели тя.

Според икономическия специалист има административни ограничения, които могат да се приложат и да дадат позитивен резултат за намаляването на цените: " Една от тези ограничения е битката с картелните съглашения. Второто нещо е, с цел да няма висока инфлация и да не връщаме парите, които  така и така не са доста, да не ги пръскаме по равно на калпак. Тези пари можгат да се използавт за финансови разноски, за разноски в нашатат индуствия, които да доведат до артикули с висока добавена стойност и висока конкурентоспособност ".

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР