нимка Пресцентър Министерство на енергетикатаКомисията за енергийно и водно регулиране

...
нимка Пресцентър Министерство на енергетикатаКомисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

КЕВР прекрати лицензиите на Топлофикация - Габрово

нимка Пресцентър Министерство на енергетиката

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което приключи лицензиите на " Топлофикация - Габрово " ЕАД за дейностите " произвеждане на електрическа и топлинна сила " и " транспорт на топлинна сила ". Искането за преустановяване беше подадено от самото топлофикационно сдружение заради техническа неспособност за осъществяване на лицензионната активност, оповестява КЕВР.

Проверки на Министерството на енергетиката и КЕВР са установили, че топлоцентралата в града не може да работи през този отоплителен сезон. Тя е имала общо 4208 клиента - 4113 битови и 95 икономически. Топлинните мощности на централата са неработещи от май 2023 година, липсва личен състав, не са изпълнени огромна част от дадените наставления. Установено е, че ремонтната стратегия е без съответни периоди и финансиране и включва единствено премахване на течове по тръбопроводи, замяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична замяна на тръбопроводи.  

В решението на КЕВР се показва, че за клиентите на сдружението е обезпечена опцията да се отопляват посредством електрическа сила. От " ЕСО " ЕАД са удостоверили, че даже при по-студена зима мощностите са задоволителни за застраховане електрозахранването на потребителите в Габрово. По данни на " Електроразпределение Север " АД след прекъсването на Топлоелектрическа централа " Габрово " конфигурираната мощ по подстанции в Габрово също разполага с задоволителен запас. С решение на Министерския съвет от 19 октомври 2023 година за битовите клиенти на сдружението, които няма да имат централно топлоснабдяване, е утвърдена Програма за подкрепяне в размер до 730 000 лева, предвиждаща закрепена сума на един мегаватчас (MWh). 

Преустановяването на активността на " Топлофикация - Габрово " ЕАД не основава заплаха за националната сигурност и публичния ред, защото сдружението не попада в листата на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР