Нимиц: ООН е готова да помогне на Гърция и МакедонияДоговорът

...
Нимиц: ООН е готова да помогне на Гърция и МакедонияДоговорът
Коментари Харесай

Нимиц: ООН е готова да помогне на Гърция и Македония

Нимиц: Организация на обединените нации е подготвена да помогне на Гърция и Македония
Договорът от Преспа е доста значима стъпка за стабилността на района и за връзките сред Македония и Гърция. Това съобщи интернационалният медиатор Матю Нимиц пред гръцката организация АНА-МПА.

Американският посланик, който в продължение на години преговаряше с Атина и Скопие за разрешаване на разногласието за името, се срещна в Ню Йорк с гръцкия заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос.

"Като представител на Организацията на обединените народи съм подготвен да окажа помощ, с цел да върви процесът напред", сподели Нимиц.

Той означи, че през последните месеци е бил в контакт с двете страни, само че е отказал да разяснява политическия развой, който се организира в Македония и Гърция.

"Ако и двете страни имат потребност от моята помощ, Организацията на обединените народи е подготвена да помогне", акцентира Нимиц.

Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той открива пътя пред Македония за участие в НАТО и започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Договорът планува смяна на името на Македония, която ще се споделя „ Република Северна Македония “. Парламентът в Скопие към този момент утвърди първата част от измененията в Конституцията, които са свързани със промяната на името на страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР