Никулденският шаран поне с 40% по-скъп, установи проверка в търговската

...
Никулденският шаран поне с 40% по-скъп, установи проверка в търговската
Коментари Харесай

За Никулден: Цените на рибата литнаха нагоре, шаранът с 40% по-скъп

Никулден ският шаран най-малко с 40% по-скъп, откри инспекция в комерсиалната мрежа. Решим ли да уважим традицията и си купим шаран , би трябвало да знаем, че сегашната му цена в лицензиран магазин е към 8.80 лева/кг, което е с най-малко 40 на 100 по-скъпо от Никулден в предпандемичната година, когато можеше да се откри и по 5,50 - 6 лв. килото.

Пресният калкан към този момент се търгува за близо 30 лева/кг, с едвам 2 лв. по-евтино пък ще ни излезе, в случай че предпочетем на празничната си софра да сложим лаврак. Ципурата ще ни коства към 25 лева/кг, а пъстървата - 11 лева/кг., написа Монитор.

Вносната риба и морските артикули у нас ще нарастнат поради скока на цените на превоз от далечните страни. Доставките от азиатския пазар към този момент костват с до 4 пъти повече. Все още не е явен точният размер на нарастването, защото то ще бъде строго самостоятелно за всеки търговец.

Според неофициални данни на Асоциацията на производителите на рибни артикули (АПРП) през тази година риболовът е относително слаб. Въпреки последните песимистични данни, през последните седмици се следят положителни улови на сафрид и чернокоп

Председателят на АПРП доктор Йордан Господинов бе безапелационен, че рецесията със заседналия край предпазената околност Яйлата транспортен съд " Вера Су " няма да се отрази отрицателно на добивите на риба , защото съществено замърсяване в региона не е открито. По думите му в икономическата ни зона в Черно море има едвам 20-30 типа риба , до момента в който вносните доближават до 300, измежду които скумрия, мерлуза, херинга, хек, които са най-популярни измежду консуматорите в България. Експертът бе безапелационен, че най-търсената риба за празника ще си остане шаран ът. " В равнинните елементи на страната се яде повече шаран , а във високопланинските - пъстърва ", разясни той, като добави, че за Никулден ще има задоволително риба.

В помощ на фамилиите, които са прекомерно заети, с цел да приготвят обичайната вечеря за празника, пък идват заведения за хранене. Така да вземем за пример 3-килограмов печен шаран , пълнен с орехи, стафиди, ориз и домати, коства към 50 лв.. С 30 лева. по-евтино ще ни излезе различното главно ядене за празника - скумрия на скара.

Междувременно от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) възнамеряват да стартират инспекции дни преди празника. Тъй като през тази година той се пада в понеделник, то това значи, че те най-вероятно ще стартират още идния четвъртък. Инспектори от санитарното ведомство поучават потребителите да наблюдават за следните неща, когато сортират риба за своята празнична софра - очите й би трябвало да бъдат изпъкнали и бистри, хрилете с розово-червен цвят, слузта по тялото не би трябвало да е изобилна, люспите да са компактно прилепнали към тялото, а коремчето да не е издуто.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР