Никулден е празник на Бургас. През целия ден в морския

...
Никулден е празник на Бургас. През целия ден в морския
Коментари Харесай

Бургас празнува Никулден с рибена чорба и богата програма

Никулден е празник на Бургас. През целия ден в морския град ще има доста събития. Вечерта ще бъдат запалени и светлините на коледната елха, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


По традиция празникът на Бургас стартира с приготвянето на моряшката рибена супа от готвачите от Военноморската база.

„ Особена загадка няма на нашата рибена супа. Рибената супа става най-хубава, когато е с доста типове риба. Тази година е четири типа риба-паламуд, сафрид, скумрия и чернокоп ”, изясни офицер Радостин Йорданов.

Рибният курбан беше подготвен под зоркия взор на жени-матроси.

В полевата кухня на площада се подготви рибен курбан за 800 души, ще бъде раздадена и 3 000 порции печена риба. А опашките се извиха от сутринта.


На Никулден по традиция се вършат и демонстрации на ретро дайвинг с достоверни костюми от 60-те години. Организатори са Клуб „ Приятели на морето – Бургас “. Празникът продължава през целия ден на пет открити подиуми в морския град. Представители на бургаското духовенство осветиха празничната софра и обичайния за Никулден рибен курбан.

След като пожела повече бургаски бебета и усмихнати хора в Бургас, като собственик на града, кметът Димитър Николов в наличието на шефа на РИМ – Бургас Милен Николов разчупи обредната пита, която сподели, че идната година в морския град ще се раждат повече близнаци.

Заупокойна молитва в памет на починалите моряци и риболовци бе отслужена на Моста от Негово преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей – викарий на Негово високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Там бяха кметът и стотици бургазлии, присъединили се в литийно шествие, приключило с хвърлянето на цветя в морето – като приношение за усмиряване на буйния му манталитет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР