Никулден е. Над 2 милиона българи празнуват, а светията е

...
Никулден е. Над 2 милиона българи празнуват, а светията е
Коментари Харесай

Никулден е! Бургас отбелязва своя празник

Никулден е. Над 2 милиона българи честват, а светията е един от най-тачените по Черноморието. Свети Николай Чудотворец, а светияте покровител на моряците и риболовците и е патрон и на Бургас.

В катедралния бургаски храм владиката Йоаникий се помоли за здраве и пожела все по този начин Св. Николай да закриля Бургас и България.

По традиция в центъра на Бургас през днешния ден работи полевата кухня на военните моряци, които готвят Никулденския рибен курбан. Всички посетители и жители на града ще могат да опитат от обичайна рибна софра.

Красимир Желязков, боен готвач: Пет тави скумрия, пет тави паламуд и пет тави чернокоп. Над 1500 бройки, да заповядат бургазлии да опитат прясна риба и вкусна рибена супа. Георги Иванов, боен готвач: 150 литра на дърва. Хубава морска риба и хубави подправки - девесил, мащерка и бахар.
Рибарите от „ Ченгене скеле " импровизираха улавяне на шаран с ръце и пожелаха здраве и триумфи на всички. Начело на литийно шествие военни моряци ще понесат венец, който ще бъде хвърлен в морето в памет на починалите моряци и риболовци. Празничният ден в Бургас ще приключи с тържественото запалване на коледната елха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР