Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа,

...
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа,
Коментари Харесай

Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус

Никулден е един от значимите православни празници. В Западна Европа, както и в някои страни от Близкия изток, също се чества Никулден. Ето по какъв начин означават този ден по света:

Холандия и Белгия

Денят на св. Николай, прочут като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните елементи на Холандия и на 6-ти в южните райони, както и в Белгия.

Празникът е обвързван подаряването на дарове на дребните деца. Всяко дете би трябвало да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и други А то получава дребен подарък, в случай че е било чинно през годината.

Франция

Във Франция Свети Никола се смята за бранител на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се изгубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от злобен месар, който ги поканил в магазина си и ги умъртвил. Видял всичко в профил, Свети Никола ги съживил посредством молитвите си и ги върнал при фамилиите им.
В наши дни обичайно на празника се подготвят джинджифилови сладки и бриош с лика на светеца.

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, с цел да плашат децата. Крампус е фолклорно създание, особено за вярванията на германоезичните нации. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.

Както във Франция, по този начин и в Германия и Австралия се има вяра, че Свети Никола ги пази. Децата оставят плетен ботуш до камината, с цел да получат сладки, играчки или пари.

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На положителните се раздават сладкиши, а на неприятните се дава картоф.

Палестина

Свети Николай е настойник на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната черква " Св. Никола " се организира тържествена божествена литургия.

Инфо:



От Свети Никола към Санта Клаус

През 1626 година холандски калвинисти, които се преселили в Америка, пренесли в Новия свят почитта към свети Никола. Eмигрантитe последователно почнали да произнасят Sint Nicolaas като Sinterklaas, което в разговорния британски придобило звучене като Santa Claus (Санта Клаус).

През декември 1773 година и през идната 1774 година нюйоркски вестник поместил дописка за холандски фамилии, които чествали годишнината от гибелта на Санта Клаус. Тези вестникарски материали спомогнали за популяризирането на светеца в Америка.

През 1804 година Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, на годишната среща на Обществото почнал да популяризира дървени фигурки на Санта Клаус, показан на фона на цялостни с играчки чорапи и плодове върху камина.

През 1823 година в Америка се появило стихчето „ Нощта преди Коледа ” от Климент Кларк Мур, което станало доста известно. То описвало Санта Клаус като жизнерадостно старче, което влиза в къщите на хората през комина.

“Така последователно Санта Клаус се разграничил от облика на свети Никола. ”

Създател на новия облик е роденият в Германия американски карикатурист Томас Наст, който през 1863 година в нюйоркския вестник Harper’s Weekly показал Санта Клаус като облечен в костюм от бяла кожа и с необятен кожен колан топчест майтапчия с бяла брада, съпроводен от елени.

Комерсиализацията на Санта Клаус

През 1932 година компанията „ Coca-Cola “ приписала на Санта Клаус като обичайни цветовете алено и бяло, а с главния му облик се заел американският художник Хадън Съндблом, наследник на финландски емигранти. Така било сложено началото на комерсиализацията на облика на Санта Клаус.

Инфо:
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР