Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа,

...
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа,
Коментари Харесай

Вижте как празнуват Никулден по света

Никулден е един от значимите православни празници. В Западна Европа, както и в някой страни от Близкия Изток също се чества Никулден. Ето по какъв начин означават този ден по света:

Холандия и Белгия
Денят на св. Николай, прочут като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните елементи на Холандия и на 6-ти в южните райони, както и в Белгия.
Празникът е обвързван подаряването на дарове на дребните деца. Всяко дете би трябвало да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и други А то получава дребен подарък, в случай че е било чинно през годината.

Франция
Във Франция Свети Никола се смята за бранител на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се изгубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от злобен месар, който ги поканил в магазина си и ги умъртвил. Видял всичко в профил, Свети Никола ги съживил посредством молитвите си и ги върнал при фамилиите им.
В наши дни обичайно на празника се подготвят джинджифилови сладки и бриош с лика на светеца.

Германия
В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, с цел да плашат децата. Крампус е фолклорно създание, особено за вярванията на германоезичните нации. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, по този начин и в Германия и Австралия се има вяра, че Свети Никола ги пази. Децата оставят плетен ботуш до камината, с цел да получат сладки, играчки или пари.

Чехия
Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На положителните се раздават сладкиши, а на неприятните се дава картоф.

Палестина
Свети Николай е настойник на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната черква "Св. Никола " се организира тържествена божествена литургия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР