Никулден е – с много настроение и с риба на

...
Никулден е – с много настроение и с риба на
Коментари Харесай

Никулден е – с много настроение и с риба на трапезата

Никулден е – с доста въодушевление и с риба на трапезата
Именяци, фамилни и другарски събирания, риба – на Никулден честваме. Рибата участва наложително на трапезата, изисква го традицията. Вярването е, че колкото повече люспи сме изчистили от нея, толкоз повече благодат ще има през годината.

Шаран или друга риба – въпрос на избор. БГНЕС се опита да улови предпразничното, а и празничното въодушевление измежду столичани.

През годините в фамилията на Янко са взимали най-различни риби. Сред членовете на семейството те нямат Никола, само че честват. И в фамилията на Йорданка не подминават празника. Именно, тъй като се подготвя за този ден, дамата още преди него взе риба, само че не счита, че е наложително на трапезата да има шаран. „ Такава е традиция, само че който няма опция може и различен тип риба да яде, няма проблеми “, споделя дамата. Тя счита, че нашите обичаи са хубави и е добре да ги предадат и на по-младите хора.

Празникът е фамилен и за Иван. „ Имам Никола, който не е тук, само че ще го отпразнуваме ”, сподели мъжът. Той счита, че може трапезата тази вечер да е с всяка риба - на кой, каквото му е сладко. „ Сладката риба е шаранът, най-добре “, споделя обаче мъжът. „ Тези дни не се изпускат, изключително към Нова година, постоянно би трябвало да празнуваш, да ти е радостно. Има именяци, който е Николай, е именяк “, сподели Ангел. Цветанка е безапелационна, че фамилията би трябвало да се събира. Едно време, когато е била дете, се събирали, само че в този момент споделя, че остаряла към този момент и внуците ѝ пораснали. Жената сподели, че би трябвало да има шаран, само че тя не го обича и си панира хек без кости.
 Хора се редят на опашка за риба за Никулден, София, Женски пазар Хора се редят на опашка за риба за Никулден, София, Женски пазар / БГНЕС
Всеки, който желае да си купи прясна риба, би трябвало да знае препоръките на експертите. Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз, в случай че слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

До 7 декември се чака да продължат и инспекциите на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) поради Никулден. Във връзка с празника от там оповестиха преди дни, че инспектори ще влязат в обекти за произвеждане и продажба на риба и рибни артикули в цялата страна. Инспекцията на контролните органи започнаха на 3 декември.

От БАБХ приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР