НИКОЗИЯ, Кипър (АП) — Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш

...
НИКОЗИЯ, Кипър (АП) — Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш
Коментари Харесай

Шефът на ООН назначи нов пратеник, който да проучи шансовете за възобновяване на мирните преговори в Кипър

НИКОЗИЯ, Кипър (АП) — Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назначи в петък някогашен колумбийски външен министър за собствен персонален делегат за обсега възможностите за обновяване на договарянията за разрешаване на етническото разделяне на Кипър, проблем, който се опълчва на интернационалната дипломация в продължение на съвсем пет десетилетия.

Мария Анхела Олгин Куеляр ще работи от името на Гутериш, с цел да „ търси допирни точки по пътя напред “ и да служи като консултант на шефа на Организация на обединените нации за Кипър, сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Куеляр е бил основен посланик на Колумбия през 2010-2018 година и като представител на страната в Организация на обединените нации през 2004-2006 година

Очаква се скоро тя да пътува до Кипър, с цел да разпознае президента на кипърските гърци Никос Христодулидис и водача на отделилите се кипърски турци Ерсин Татар.

Кипър беше разграничен на етническа гръцка и турска страна през 1974 година, когато Турция нахлу единствено няколко дни след прелом, проведен от последователи на съюза с...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР