Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия

...
Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия
Коментари Харесай

Столтенберг: Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия дух

Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия дух. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на гала в централата на алианса, отдадена на 30-годишнината от рухването на Берлинската стена.

Само за едно потомство един град, една страна, цялостен континент и военнополитическият ни съюз претърпяха смяна. Берлинската стена беше белег на лицето на Европа, държеше хората вътре, а концепциите извън, добави Столтенберг.

Германският дипломат в НАТО Ханс-Дитер Лукас уточни, че датата 9 ноември 1989 година, когато падна стената в Берлин, е трансформирала целия свят. По неговите думи по този начин е почнала най-драматичната политическа смяна в следвоенна Европа.

Посланик Лукас означи, че рухването на стената е било ненадейно, само че би било немислимо без решението на управляващите в Унгария да отворят границата през септември 1989 година за източногермански бежанци.

За разлика от събитията през 1953 година в Германска демократична република, през 1956 година в Унгария, през 1968 година в Чехословакия и през 1981 година в Полша, стремежът на хората за независимост и самоопределяне повече не можеше да бъде прекършен.-->

Желанието на хората за независимост изпрати разделянето на Европа и Студената война в историята, добави Лукас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР