Никоя от партиите и коалициите няма да има мнозинство в

...
Никоя от партиите и коалициите няма да има мнозинство в
Коментари Харесай

Без явен лидер на изборите в Швеция

Никоя от партиите и обединенията няма да има болшинство в шведския парламент. Това демонстрират неокончателните данни от парламентарните избори в Швеция, които се организираха през вчерашния ден. Двете съществени обединения са с съвсем изравнени резултати, а антиимигрантската Шведски демократи не реализира предричаните ѝ 20% от гласовете.

 Стефан Льовен, министър-председател на Швеция Стефан Льовен, министър-председател на Швеция © фотоси: Българска телеграфна агенция
Лявоцентристката коалиция, в която влиза и ръководещата Шведска социалдемократическа работническа партия, получава 40,6 % от гласовете. За опозиционния дясноцентристки блок Алианс са дали своят вот 40,1 на 100. На трето място се подрежда евроскептичната и антиимигрантска партия Шведски демократи с към 18 % от гласовете. Въпреки, че поддръжката е по-малко от предстоящото, групировката доста усилва местата си в Народното събрание. Шведският министър председател Стефан Льовен към този момент разгласи, че няма да подаде оставка, макар апелите за това.

Стефан Льовен, министър-председател, Шведски социалдемократи: " Най-важното сега е да не се спекулира, партиите да не се нагърбват с тежки политически позиции. Вместо това да оставим мощната машина на шведската народна власт да си свърши работата. Имаме две седмици до началото на новата парламентарна сесия. Ще работя умерено като министър председател и с почитание към гласоподавателите и шведската изборна система. И ще действаме както би трябвало когато окончателните резултати са ясни. "
А от Шведски демократи оповестиха, че са подготвени да договарят с всички.


Джими Окесон, водач на партията Шведски демократи: " Готов съм да приказвам с другите партии. Готов съм да договарям и да си подпомагам с всички останали партии. "
Очертава се дълъг и комплициран развой на образуване на съдружно държавно управление, като съгласно анализатори е по-възможната коалиция е дясноцентристка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР