Никоя от парламентарните сили не се отзова на поканата на

...
Никоя от парламентарните сили не се отзова на поканата на
Коментари Харесай

Никоя от партиите не се отзова на поканата на „Продължаваме промяната“ за лидерска среща

Никоя от парламентарните сили не се отзова на поканата на „ Продължаваме промяната “ да взе участие в лансираната от тях обществена лидерска среща в Зала „ Запад “ на Народното събрание с присъединяване на хората, които вземат решенията в своите партии. Тя беше планувана за 12 часа, като на нея бяха призовани да участват, в случай че пожелаят, даже Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Кирил Петков и Асен Василев останаха сами в уречения час и повториха, че са налице „ подмолни сделки “ за лъчение на ръководител, в които те не желаят да вземат участие, заради което са организирали и обществените съвещания.

„ Или да стартираме да градим консенсус, или просто няма да се случи. Задкулисието и сделките са толкоз токсични, че не можем да си позволим да не е обществено “, сподели Василев.

„ Фактът, че през днешния ден нашите сътрудници не са тук, се надявам, че е просто преосмисляне на нашето предложение “, добави Кирил Петков. „ Вчера направихме първата стъпка – взехме решение да не издигнем тази заран ръководител, видяхме че нищо не се получи. Следваща стъпка беше да поканим всички партии на една транспарантна полемика. Според нас единственият път за България напред е да не ни е боязън от бистрота “, разяснява Петков.

„ Развитието на страната е блокирано, съгласно Асен Василев пък, поради подмолните сделки. „ Да продължим да търсим решение при затворени порти, надали ще докара до нещо рационално и обикновено. Единственият метод е да стартираме да си приказваме пред очите на целия български народ “, разяснява още той пред медиите в Зала „ Запад “.

Официален отвод пристигна единствено от ГЕРБ-СДС, които авансово обявиха, че няма да отидат, тъй като мястото за избор на ръководител и излаз от блокажа на Народно събрание е единствено пленарната зала, изясни Десислава Атанасова. ГЕРБ няма да върви на среща, на която „ вместо да се търси самун, се оферират зрелища “. Според нея, Народното събрание е място за обществени полемики. Те би трябвало да се водят в пленарна зала, пред очите на всички и под герба на Народното събрание, разяснява председателката на ПГ на ГЕРБ. Останалите партии просто не се появиха в Зала „ Запад “, като там не бяха видяни и представители на някогашните им съдружни сътрудници от Демократична България и Българска социалистическа партия.

В същото време, в часа на плануваната среща от Политическа партия към момента течеше следващият спешен Председателски съвет, на който партиите търсят излаз от невижданата обстановка, в която се оказа 48-ото Народно събрание – без ръководител.

Извънредното изказване на Политическа партия пристигна, откакто и при новата процедура през днешния ден депутатите не съумяха да изберат ръководител на 48-ото Народно заседание. До балотаж стигнаха Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, само че никой от двамата не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. В процедурата по желание номинираните за ръководител бяха четирима, само че откакто „ Продължаваме Промяната “ отдръпнаха кандидатурата на Никола Минчев, в надпреварата останаха претендентите на Движение за права и свободи – Йордан Цонев, ГЕРБ-СДС – Росен Желязков, на „ Българска социалистическа партия за България “ – Кристиан Вигенин и на „ Възраждане “ – Петър Петров.

За страдание предлагането на Продължаваме промяната беше прекомерно оптимистично и в границите на политическата екзотика. Българските политици очевидно към момента не са узрели за сходни решения – надпартийни, и в името на народа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР