Никой вече не иска да държи пари в брой в

...
Никой вече не иска да държи пари в брой в
Коментари Харесай

Deutsche Bank: Никой не иска еврото като актив, но всички го искат като пасив

Никой към този момент не желае да държи пари в брой в евро като актив, само че всички го желаят като пасив. Това разяснява ръководителят на отдела за валутни разбори към Deutsche Bank Джордж Саравелос, представен от Bloomberg.

" Към момента еврозоната се обрисува като новият световен снабдител на ликвидност на интернационалната финансова система, постепенно заместваща американския $ ", добави Саравелос.

Общата европейска валута от ден на ден се употребява при интернационалните заеми, междубанково финансиране и трансгранични преводи. Това оказва помощ за намаление на цената на еврото в интервали на вкус към риск, само че може да способства за неустойчивостта и повишаване на валутата, когато вложителите търсят по-ниско равнище на риск.

Така наречените " кери трейд " интервенции съставляват заемане в ниско доходна валута и вложение на парите във финансови принадлежности с по-високи лихвени проценти или други активи с по-голяма възвращаемост, напомня Infostock.bg.

През тази година еврото поевтиня с над 3%, а волатилността на валутната двойката евро-долар доближи рекордно ниски равнища в края на предишния месец. Липсата на огромни ценови съмнения се дължи най-вече на постоянните вероятности на паричната политика в Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния запас.

Наскоро новият президент на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че централната банка ще работи " уверено " за възобновяване на стабилността на цените в еврозоната по време на нейното председателство.

" Позицията на ЕЦБ за приспособяваща лихвена и парична политика е основен мотор на вътрешното търсене по време на икономическото възобновяване и тази позиция на централната банка остава в действие ", съобщи Лагард в тирада пред Европейския парламент.

" Би било прибързано да се впускаме в диспути по отношение на точният обсег, посоката и времевият график на нашия обзор, защото въпросът към момента не е разискван в детайли от Управителния съвет. Това, което обаче мога да потвърдя, е, че прегледът на тактиката ще се управлява от два правилото: изчерпателен разбор и незаинтересованост ", означи Лагард.

Лагард призна за съществуването на странични резултати от прекомерно разхлабената парична и лихвена политиката на ЕЦБ, а точно от негативните лихвени ставки, " количественото облекчение " и евтините дълготрайни банкови заеми, отбелязвайки, че идният обзор ще се опита да даде по-добро схващане за това по какъв начин дълготрайните трендове въздействат върху това, което централната банка може да управлява.

Инфлацията към момента не съумява да се върне към целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2% макар годините на наливане на ликвидност във финансовата система, а централната банка става все по-загрижена, че нейните политики могат да застрашат финансовата непоклатимост. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР