Никой от нас не е виждал концепцията или стратегията на

...
Никой от нас не е виждал концепцията или стратегията на
Коментари Харесай

Манолова с остри критики към идеята за задължителна здравна застраховка

Никой от нас не е виждал концепцията или тактиката на здравния министър, с която той даде поръчка, че ще прави промяна. От това, което се чува в общественото пространство, в действителност нищо не излиза наяве. Това съобщи националният омбудсман Мая Манолова в ефира на Нова телевизия във връзка концепцията на здравния министър Кирил Ананиев за въвеждането на наложителна здравна застраховка в размер на 12 лв. на месец.

Не виждам никакви промени, никаква поръчка за промени, точно в тази част - връзките лекар-пациент, в цените на клиничните пътеки, в цените на медикаментите. Доколкото имам информация, се организират срещи с представители на разнообразни класи, само че това, което слушам от тях, е, че те също не са виждали документа, разясни Манолова.

Наистина концепцията да се съберат повече пари още веднъж за сметка на жителите, ми наподобява доста на гражданска отговорност за автомобил. Тук против тази застраховка не е ясно какво ще получи жителят, какво ще се промени в даването на медицинските услуги. Получава се опция източниците на финансирането да стана три. Цялата тази изясненост прави извънредно неприятна услуга на здравния министър и аз бих го призовала час по-скоро да извади предлагането, уточни омбудсманът. Аз не съм чула някой да поддържа тази промяна. Нещата или не са съгласувани, или няма отговор на всички въпроси, безапелационна бе Мая Манолова.

Аз съм още по-разтревожена, тъй като имам тъжби от жители, от лекари и медицински сестри от лечебните заведения, които са в най-тежко положение - болничното заведение във Враца, в Ловеч, в Стара Загора. Там най-добре се вижда по какъв начин едни хора неприятно ръководят болничните заведения, натрупат се задължения, източват се пари. Единственото решение е посредством смяна на контрола. Министърът би трябвало да каже по какъв начин ще включи пациентите в контрола. Тук с повишението на вноските отговор на този въпрос не виждам, разкритикува още концепциите на Здравното ведомство омбудсманът.

Високите сметки за вода в София

Не за първи път се сблъсквам с този проблем. Отправям едни рекомендации до Министерството на енергетиката да бъде изменена наредбата за ВиК услугите след всеки подобен случай, сподели Мая Манолова. По думите ѝ получава се по този начин, че жителите заплащат течовете в системата.

Двойният стандарт при храните

Аз съм оптимист, че казусът ще бъде решен. Това съвсем единомислещо гласоподаване на евродепутатите, демонстрира, че казусът е явен и е подложен на масата, изрази убеденост Манолова. Естествено е, че съпротивата е голяма. На нас ни костваше огромни старания. Няма друга такава тематика, по която да има цялостно единодушие, сред институциите и политическите субекти. Очакването от жителите е в действителност голямо и то няма да разреши палиативни ограничения, счита омбудсманът. Моето предложение е за основаването на обединен европейски огрган за надзор над храните, напомни Манолова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР