Никой няма да вземе решение, което ще постави под риск

...
Никой няма да вземе решение, което ще постави под риск
Коментари Харесай

Петкова: Никой няма да постави в риск енергетиката

Никой няма да вземе решение, което ще сложи под риск сигурността на енергийната система и активността на едно или друго енергийно дружество.

Това разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на "Здравей, България” във връзка предлагането за обединение на двете сдружения, което доби гласност преди няколко дни.

По думите й сливането на АЕЦ "Козлодуй” и Топлоелектрическа централа "Марица изток 2” не би било в положение да реши проблемите на топлоелектрическата централа, по-скоро би основало спомагателни проблеми.

"Държавата търси метод да резервира живота на въглищната централа Топлоелектрическа централа "Марица изток 2” , която е изправена пред съществени провокации поради лимитираните квоти за нездравословни излъчвания. При сегашните цени на въглеродни излъчвания от 25 евро на звук, през март 2019 година централата би трябвало да заплати 466 млн. лв., с цел да може да работи през идната година, изясни проблемите министърът. Затова страната търси разновидности да резервира предприятието жизнеспособно, защото то е основно за страната и района, а работна група от специалисти разисква разнообразни разновидности за спасяването на енергийната компания ".

Владимир Путин и "Южен поток "

Министърът разяснява думите на съветския президент Владимир Путин, че България се е отказала от плана за създаване на газопровода "Южен поток” под външен напън.

Путин даде България като поучителен образец за Европа

"За да бъдем правилни, би трябвало да кажем, че Европейският съюз имаше проблеми с плана "Южен поток” в две посоки. Проблемите, които Европейската комисия уточни през юни 2014 година, са че не се ползва законодателството в региона на публичните поръчки и терзанията, свързани с нарушавания на третия либерализационен пакет. Тогавашният министър председател Пламен Орешарски със свое писмо е наредил прекъсване на всички дейности по плана, с цел да се избегне нова наказателна процедура против България”, изясни Теменужка Петкова.

Тя акцентира, че тематиката с плана "Южен поток” е обратно във времето, а това, което България прави, е обвързвано с гарантирането на енергийната сигурност на страната и да запазим основното си място на газовата карта на Европа.

Европейска комисия и "Газпром "

Енергийният министър изясни за какво се наложи повишаването на природния газ от октомври – повода е съглашението сред Европейската комисия и "Газпром”, в което съветският снабдител пое ангажимент да сътвори пазарни условия при продажбата на природния газ. На тази база трябваше да бъдат препоръчани промени на всички страни, с които има контракти.

"На 6 август тази година "Газпром експорт” осведоми "Булгаргаз” за съглашението, което е подписано с Европейска комисия и ползва две допълнения към контракта с България, които засягат два извънредно значими въпроса – опцията за предоговаряне на цената на природния газ и опцията за промяна на входната точка за доставка на България.

"В това допълнение към контракта, което "Булгаргаз” подписа на 28 септември т.г., има доста ясно избрани параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна. По новите условия "Булгаргаз” към този момент може да желае смяна на цената на всеки 2 години, вместо на 4 години, както беше до момента. Това обаче става при строго избрани условия – когато цената за България се разграничава от тази на границата на Германия, Франция и Италия”, изясни Петкова.

Цената може да падне, само че с цел да стане това, всяка страна би трябвало да потвърди, че заплаща повече в сравнение с е цената на границата на трите посочени страни. Сега българската газова компания прави разбор на енергийния пазар, с цел да реши дейностите си.

Лятно или зимно часово време

Теменужка Петкова разяснява гласуваното при започване на февруари т.г. от европейските депутати "за " унищожаване на лятното часово време. До април 2019 година всяка държава-членка би трябвало да реши кое време избира.

Министърът акцентира, че въпросът ще бъде дискутиран и оценен от разнообразни специалисти, като допитване ще има и до жителите.

Цялата полемика вижте във видеото нагоре.

Европейска комисия желае унищожаване на лятното часово време

От през днешния ден плащаме по-скъпи парно и топла вода

Газ по "Турски поток " потегля през България през 2020

Теменужка Петкова: АЕЦ „ Белене “ може да е подготвена до 7-8 години

Народно събрание реши: Търсим вложител за АЕЦ „ Белене “

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР