Никой никога не ни е натискал нито за смяната на

...
Никой никога не ни е натискал нито за смяната на
Коментари Харесай

Как Кирил Петков ни предупреди още през май - О'Брайън ще дойде и ще ни оправи

" Никой в никакъв случай не ни е натискал нито за промяната на Бойко Борисов, нито за коалиция с Политическа партия и Демократична България ".
Това отговори през днешния ден зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на плъзналите из партийните централи клюки, че ръководителят на Службата за съгласуваност на глобите в администрацията на президента Джо Байдън се пробва да съшие бъдещото държавно управление на България.

 

Самият въпрос издава информация.

А тя е, че в срещите си с представители на държавното управление и с водачи на някои политически сили чиновникът на Байдън изразил настойчивото предпочитание на Съединени американски щати - първо, да бъде формирано правитество сред ГЕРБ и ПП/ДБ  (като ПП/ДБ ще са водещите, а ГЕРБ ще обезпечават парламентарната подкрепа) и второ, ВЕДНАГА бъде признат законът на Зарков за контрола върху основния прокурор, като условието било " даже запетайка да не се трансформира в него ". А, както се знае, предлаганите от Зарков текстове са противоконституционни и против тях възразиха самостоятелните институции у нас. Приемането на самия закон пък изисква смяна на Конституцията, което не може да стане ВЕДНАГА.

 

Поведението на О'Брайън провокира гневната реакция на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов, който в прав текст разгласи натиска на О'Брайън върху българските политици като " груба и нападателна интервенция във вътрешните работи на суверенна страна! "

" О'Брайън счупи върха по безпардонна и груба интервенция в държавния живот на България ", реагира остро и някогашният конситуционен арбитър Георги Марков.

" Вместо действителна правосъдна промяна, ни приканват към екзорсизъм. За реализатори са призовани прокурорите. Ако не гонят " бесове " без доказателства, дайте да ги сменим. Това почти е визията на доста хора за правосъдна промяна. Реална изгода няма ", безапелационен е някогашният въртрешен министър Богомил Бонев.

 

" В Брюксел в действителност са учудени, че този американски чиновник не може да направи разумна връзка сред " самостоятелна правосъдна система " и " самостоятелен основен прокурор ". И е настоял да се одобри закон за самостоятелен основен прокурор ", зави някогашният предсадетал на парлемнат и сегашен евродепутат Александър Йорданов

Така вместо да постеле килима на националното единодушие за ефикасна битка с корпуцията О'Брайън пося следващото разделяне в обществото, което хвърля сянка върху триумфа на задачата му. 

 

Сянката на О'Брайън върху българската полтика обаче е по-дълга, и не е от през днешния ден. 

При незадълбочен взор обратно във времето ще изплува една преживелица от май 2022 година в 48-ото Народно заседание.

Тогава депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов на специфичен брифинг в Народното събрание описа една невероятна история, случила се в коридорите на законодателния храм, която мнозина бързо не помниха, само че през днешния ден тя има своето настоящо значение.

Това е станало на 13 май по време на петъчния парламентарен надзор, когато депутатите напущат залата.

" Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Застанах на отдалеченост към метър и половина - два, с цел да може въпреки всичко да се чуваме. Не държа някой да ми приказва на ушенце, ние сме срещу тези неща. Той ми сподели: " Аз ще ви оправя ". В първия миг не повярвах на ушите си, споделих " Моля? ". А той повтори: " Аз вас ще ви оправя... Джеймс О`Брайън е името на индивида, до три седмици очаквайте вести ". Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори, а той се облегна обратно и сподели: " До три седмици очаквайте вести ". Имаше сътрудници зад мен, от групата, апропо, тъй че има задоволително очевидци на случката ", описа Станислав Анастасов.

От Движение за права и свободи тогава реагираха яростно - водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ заяви, че са изпратили писмо до О'Брайън, питайки го " кой, по какъв начин и за какво употребява името му за закани на политически конкурент ".

Случката отшумя, Народното събрание се разпусна, само че тогава Кирил Петков, злоупотребявайки с името на О'Брайън, в действителност сподели истината - О'Брайън пристигна и ни оправи!

 

Само че

 

Член 126, алинея 2 на Конституцията дефинира функционалностите на основния прокурор по този начин: да реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори. Пленумът на Висшия правосъден съвет е този, който прави предложение за назначението или освобождението му.

 

Вероятно О'Брайън не знае, че самостоятелната система действа без значение. Намеса на изпълнителната власт в нейната работа и функционалности не се позволява. В противоположен случай ще върнем злокобното време на комунистическата система, когато партията, която имаше изпълнителната власт по едно и също време обвиняваше и съдеше.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР