Никой никога не е казвал, че няма пари за детска

...
Никой никога не е казвал, че няма пари за детска
Коментари Харесай

Проф. Литвиненко: Никога никой не е казвал, че няма пари за детската болница

„ Никой в никакъв случай не е казвал, че няма пари за детска болница. Държавата е взела решение и ще построи болничното заведение със лични средства. В това се убедихме след срещата ни с представители на Комисията по опазване на здравето и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание “. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Иван Литвиненко, ръководител на Обществения съвет за построяването на детска болница и на Българската педиатрична асоциация.

Той акцентира, че не постройката е главното в тази ситуация, а екипите – хората, с които ще работи тази болница.

Проф. Литвиненко напомни, че концепцията за построяването й стъпва върху нуждата да бъде преодоляна разпокъсаността в медицинските грижи за децата. В момента една от главните задания е да бъдат избрани тъкмо стадиите, по които ще се движи целият развой, по тази причина е създадена и план-програма.

„ Има доста неща, за които би трябвало да се намерения. Едно от тях е какво ще се случи с лечебните заведения, които сега одобряват деца, когато се наложи в новата болница да отидат квалифицираните медицински екипи от тях. Това е лечебно заведение от трето равнище, което значи и доста високи условия за личен състав “, сподели педиатърът.

Той се спря на прогнозите на специалистите, съгласно които оптималният вид на период за построяването на болница е 5-6 години, при другия вид той може да бъде продължен с още 2 години.

„ Надделява мнението, че финансирането би трябвало да бъде по член 5 от ЗЛЗ “, разясни проф. Литвиненко. (Става въпрос за държавни лечебни заведения, които са ведомствени - към Министерство на здравеопазването, Министерски съвет или друго министерство, б. р.)

Засега приблизителният брой на леглата е 400, само че ще има вариации, добави той. От думите му стана ясно още, че се планува хотелска част, което ще улесни доста родителите по връзки на престоя им наоколо до детето, както и учебно заведение за болните деца. В новата болница ще се развиват и нови действия, като да вземем за пример трансплантация и лекуване със скъпоструващи лекарства, добави той.   

Проф. Литвиненко означи, че следва да бъде избран и координатор, който ще дава отговор за контактите сред Министерство на здравеопазването и останалите министерства и ведомства, ангажирани с процесите по построяването на детската болница.

Навлизайки в тематиката за финансирането на клиничните пътеки в детското опазване на здравето, той означи, че то не  е задоволително, а цените им не са обновени от доста години. Въпреки това СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ няма просрочени отговорности, сподели проф. Литвиненко, който е и член на борда на лечебното заведение.

    
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР