Никой не знае в момента каква е цената на природния

...
Никой не знае в момента каква е цената на природния
Коментари Харесай

Добри Митрев: При драстичен ръст на горивата ще има абсолютен срив на икономиката

Никой не знае сега каква е цената на природния газ. Никой ". Това сподели пред БНР ръководител на УС на Българската стопанска камара.

Попитан по какъв начин се отразява енергийната неустановеност и непредвидимост върху бизнеса, в предаването " Преди всички " Митрев разяснява:

" Отчайващо. За май в промишлеността никой не знае каква ще бъде цената на електрическата сила, никой не знае каква ще бъде цената на природния газ. Ежедневно, ежечасно се качват цените на материалите. Тази неустановеност се придвижва върху служащите и чиновниците, върху стоките и услугите – виждаме по какъв начин порастват с часове и българският народ обеднява.

В момента на процедура няма договаряне, има стоп поръчки, тъй като няма по какъв начин да се даде цена на стоката, разясни Добри Митрев. " Имаме на процедура една буксуваща стопанска система ". " Правителството не комуникира с нас, не е споделило с нас нито една от концепциите си. Няма разговор ", съобщи Митрев. " От няколко седмици чуваме, че се готви антиинфлационен пакет, само че не сме го виждали ", уточни още той. По думите му този пакет би трябвало да включва " първо грижа за промишлеността и стопанската система, за работещия българин ". " Големият резултат ще пристигна от това цените при производител, при преработвател да бъдат търпими, с цел да не се придвижват при цената на стоките и услугите ".

36% е инфлацията на годишна база на равнище произвеждане, акцентира Митрев.

" Ако няма обезщетителни механизми, тази инфлация неизбежно ще се придвижи върху стоките и услугите. Потърпевши ще бъдат всички български жители ", настоя специалистът.

На въпрос по какъв начин ще се отрази евроембаргото върху вноса на нефт от Русия и би трябвало ли страната ни да желае пролонгация, ръководителят на БСК посочи:

" Категорично. Ако Европейска комисия продължи с този проект и България не е включена в този пакет на изключения, изрично България би трябвало да наложи несъгласие. Ако имаме и фрапантно нарастване на горивата, това значи безспорен срив на стопанската система ни, на цялата страна, за всеки българин ".

Предвидимост и изясненост за бизнеса ще има, когато има опция да се подписват дълготрайни контракти за електрическата енергия, безапелационен е Митрев. Той даде образци с цената на тока за промишлеността в редица страни и попита по какъв начин българската промишленост да бъде конкурентноспособна, откакто у нас 20% е делът на дълготрайните контракти, а 80% - на борсата ден напред.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР