Никой не знае със сигурност преди колко време се появила

...
Никой не знае със сигурност преди колко време се появила
Коментари Харесай

Изобретяването на „тръбата за пиене“

Никой не знае сигурно преди какъв брой време се появила първата сламка, само че можем да я забележим още в една шумерска гробница от 3000 година прочие н. е. На гробницата има изображение на двама мъже, пиещи през сламка. Вътре в нея пък е открита златна тръба, инкрустирана със скъпоценни камъни. Теорията е, че тази скъпоценна тръба се употребява за пиянство на бира, като по този начин се заобикаля поглъщането на твърди частици от дъното на съда. Други сходни исторически образци могат да бъдат открити в разнообразни цивилизации от целия свят.

 Cylinder seal and modern impression- banquet scene with seated figures drinking a liquid through straws MET ss56 157 1

В края на 19 век сламките от райграс са известни, само че имат някои дефекти в дизайна си, най-досадният от които е, че се разграждат в течност. Това се случва и на изобретателят Марвин Честър Стоун, който употребявайки опита си в основаването на хартиената част от цигарите, основава своя сламка от хартия и восък. Следва патент (1888) върху новото откритие – „ изкуствена плява “ – а скоро фабриката му към този момент създава и продава повече бройки от тези нови и усъвършенствани сламки, в сравнение с хартийки за цигари.

Но идващият огромен скок в сламкените нововъведения ще пристигна след близо половин век, когато Джоузеф Б. Фридман купува на щерка си млечен шейк. Наблюдавайки по какъв начин момичето се бори с правата сламка, му идва концепция по какъв начин може да усъвършенства дизайна й. Той сложи винт в сламка и навива конец от външната страна на сламката, където се пада винта, затягайки конеца, с цел да набразди сламката. Получената шия на сламката може да бъде огъната като акордеон, което улеснява пиенето в разнообразни позиции. Той патентова това създание през 1937 година, само че в началото не съумя да откри пазар.

С помощта на сестра си Бети, Фридман въпреки всичко съумява да продаде първия си стек преносими сламки… 10 години по-късно. Първите им клиенти са лечебни заведения – гъвкавите сламки оказват помощ на пациентите, които имат проблеми със седенето в леглото си. С течение на времето тези сламки ще станат известни както при децата, по този начин и при здрави възрастни.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР