Никой не знае кога ще бъде завършена АМ Европа. Това

...
Никой не знае кога ще бъде завършена АМ Европа. Това
Коментари Харесай

Никой не знае кога ще е готова АМ Европа

Никой не знае по кое време ще бъде приключена Автомагистрала " Европа ". Това е един от изводите на последния отчет на Института за пътна сигурност.

Посочва се, че на 15 ноември 2018 година Агенция " Пътна инфраструктура " е подписала контракт за планиране и строителство на 14,5 км от път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път, в сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до пътния възел при Драгоман.

Изпълнител на правата е " СТРАБАГ БПА " ДЗЗД, с участници: " Щрабаг " ЕАД, " Страбаг Сп. з.о.о., Полша " и " Битумина ГмбХ-България " ЕООД. Стойността на контракта е 137 491 883.28 лева без Данък добавена стойност . Част от средствата за финансиране са обезпечени по Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз, а останалите са от републиканския бюджет.

От ИПБ означават, че договорът планува строителните работи да бъдат изпълнени за 852 календарни дни, от които 122 са за подготовка на техническия план. Това значи, че забавянето е с повече от половин година.

Предвидено е правата да бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. При км 12+520 би трябвало да бъде построен вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Пътният възел обаче към момента не е приключен и не е ясно по кое време ще бъде въведен в употреба.
 Глобяват строителите на Автомагистрала
Глобяват строителите на Автомагистрала " Европа " поради безпорядък с пътните знаци

Санкцията, която може да им бъде наложена по закон, е сред 1000 лева и 5000 лева

По контракт е планувано да бъдат издигнати 10 огромни уреди, две от които - при пътните възли " Калотина " и " Драгоман ". Срокът за осъществяване на публичната поръчка е 852 календарни дни, от които 122 дни са за разработване на техническия план.

След инспекция на място Институтът за пътна сигурност е открил, че огромна част от плануваните уреди не са приключени и никой не знае по кое време ще се случи това. От взетите на място сведения никой не е виждал началник от АПИ и Министерство на регионалното развитие, който да е правил надзор за закъснение на строителството. Трасето, по което се движат колите, е черен път, а от едната му страна е нависнало необезопасено срутище, което заплашва живота на преминаващите коли.

От ИПБ са установили около строящата се автомагистрала и голям брой нерегламентирани сметища, които замърсяват околната среда.

Това е следващо доказателство, че от някогашните управления на Министерство на регионалното развитие в лицето на някогашния министър Гроздан Караджов и възложителя АПИ в лицето на някогашния ръководител Тодор Василев не е реализиран систематичен надзор, акцентира се в отчета.

Допълва се, че по цялото трасе липсва наложителната табела, според европейските условия, на която би трябвало да има адрес и дата на разкриване на строителната площадка, номер и дата на разрешението за градеж, тип на градежа, възложител, реализатор. Трябва да е посочено и по кое време стартира градежът, какъв брой ще продължи и какъв брой души ще работят на него.
 Завършваме Автомагистрала
Завършваме Автомагистрала " Европа " до края на 2021 година

Това стана ясно на срещата на Захариева със сръбския й сътрудник

Според ИПБ всичко това дава учредения за подозрение за п рилагане на корупционни практики, които се обосновават от неналичието на надзор от страна на възложителя и индиферентност за съблюдаване на периода за осъществяване на строителните работи.

От Института предизвестяват, че придвижването по пътя София-Калотина е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи. Според тях има и незаконно безучастие от страна на АПИ.

Те означават, че никой в действителност не знае по кое време ще бъде приключена Автомагистрала " Европа " и може да се направи обосновано съмнение за възпрепятстване от страна на Пътната организация изпълнителят да приключи в период автомагистралата.
 Ноември пускат първата част от Автомагистрала
Ноември пускат първата част от Автомагистрала " Европа "

В сектора е построено второ платно, а остарялото е реконструирано
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР