Никой не знае дали въобще ще има газ. Това стана

...
Никой не знае дали въобще ще има газ. Това стана
Коментари Харесай

Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали въобще ще има газ

Никой не знае дали изобщо ще има газ . Това стана ясно от чуването на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов пред депутатите от краткотрайната комисия в Народното събрание за доставките на газ за България. Днес тя организира първото си съвещание, откакто няколко седмици подред те се проваляха.

Страната ни си е платила на " Газпром " , само че парите са върнати, тъй като сме платили в долари, а не в рубли. България не се е съгласила на едностранното изменение в заплащането от Руската федерация. След април заплащанията към Русия стават със закъснение, само че не поради нас, стана ясно още от думите му.

" Булгаргаз " продължава да води диалози с Газпром, в това число и телефонни. Гръцките компании и една българска превалутират сметките си към Русия, стана ясно от думите на Йоцов.

Представител на " Булгаргаз " не е пътувал до Съединени американски щати с премиера и министъра на енергетиката, сподели Йоцов. Компанията не е правила питане към търговците на полутечен газ, а е избрала съответен снабдител , който самичък е оферирал " Булгаргаз ". Офертата беше доста добра, нямаше по какъв начин да получим по-добра , аргументира се обаче шефът на Булгаргаз.
 Пристигна първият танкер с полутечен газ от Съединени американски щати
Пристигна първият танкер с полутечен газ от Съединени американски щати

Танкерът се разтоварва на терминал отвън страната

Депутатите влязоха в спор дали има решение на Министерски съвет или отрасловото ведомство единствено е решило какво да се случва с доставките на газ. Според Теменужка Петкова от ГЕРБ въпрос на национална сигурност е дали ще имаме доставки на газ.

Азерският газ ще понижи малко цената на газа , само че наклонността е за растеж на цените на синьото гориво в международен мащаб. Дори да има газ, Европа няма задоволително потенциали , призна обаче шефът на " Булгаргаз ". Това би се преодоляло за към две години, съгласно него.

Всеки търговец е медиатор, по този начин той отговори на рецензиите на опозицията, че се употребяват медиатори за доставките на газ. В района се знаело кой какъв брой газ има, по думите му. Алтернативните доставки са по-скъпи, само че каквото можем вършим , посочи Йоцов, като сподели, че се чакат още танкери с полутечен газ.
 Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16
Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16

98% е приключен, минали са и тестванията, в това число с газ

Шефът на " Булгаргаз " успокои, че има обезпечени количества газ за юли месец. Оказва се обаче, че мъчно се намират снабдители. Сега се търси ужасно доста газ, разясни Людмил Йоцов. Масово се търси да се продава в Унгария и от там за Западна Европа.

" Булгаргаз " желае с 32% нарастване на цената на газа от юли. Няма нищо контрактувано за октомври, ноември и декемвр и, стана ясно от думите му. Частично е обезпечено количеството газ за август. Все отново сдружението правело всичко допустимо да обезпечи газ до края на годината.

Няколко часа преди този момент комисията по енергетика не събра кворум и съвещанието й се провали. Министър Александър Николов , който трябваше да бъде изслушан от депутатите,

Още през вчерашния ден, наблягайки че към момента няма даже и предложение на " Булгаргаз " изпратено в КЕВР, което комисията да утвърди. Днес ексклузивен Национален съвет за тристранно съдействие.
 Европейска комисия желае газовите складове в Европа да са цялостни на 80% до 1 ноември
Европейска комисия желае газовите складове в Европа да са цялостни на 80% до 1 ноември

Газохранилищата към този момент ще се смятат за сериозна инфраструктура

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Маринов сподели, че в Чирен има 194 кубически метра газ, това е към 35% от потенциала . Ще се разработят два сюжета - за цялостно прилагане на потенциала и за неспособност да запълним потенциала си по отношение на европейските условия. Съответно ще се разработят и ограничения, с цел да не се сложи под риск отоплителния сезон. Към края на октомври " Чирен " би трябвало да е цялостен на 78-79% като това е оптимистичният вид. Песимистичната прогноза е да се запълни на 60%, стана ясно от думите на Маринов.

Людмил Йоцов сподели, че в района няма потенциал, който да поеме огромни количества газ , само че Владимир Маринов не се съгласи с това. България има свободен потенциал. Свободен потенциал има от Сърбия към България и от Румъния също . Дали ще се възобновят доставките от Русия, Йоцов сподели, че това зависи от политиците. Той не чака спад на цената. Такъв може да има, в случай че се възстановят доставките по Северен поток. Нищо не може да се планува, съгласно шефа на " Булгаргаз ".

Йоцов призна, че сдружението има ликвидни проблеми . Има и взети заеми. Проблеми има със събираемостта на отговорностите. 272 милиона лв. дължи " Топлофикация -София " . Тези отговорности би трябвало да се компенсират от Булгаргаз и това ставало със заеми.
 Работодателите питат премиера от къде ще купуваме газ след края на юни 2022 година
Работодателите питат премиера от къде ще купуваме газ след края на юни 2022 година

Правителството да разгласи на какъв стадий са възможни договаряния за доставка на естествен газ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР