Никой не вярва, че това е обаждане от извънземни, но

...
Никой не вярва, че това е обаждане от извънземни, но
Коментари Харесай

Дали това беше обаждане от извънземен разум?

Никой не има вяра, че това е позвъняване от извънземни, само че радиоастрономите признават, че към момента нямат пояснение за лъч радиовълни, който явно е пристигнал от посоката на звездата Проксима Кентавър.

„ Това е някакъв софтуерен сигнал. Въпросът е дали това е земна технология или технология от някъде оттатък “, сподели София Шейх, от Пенсилванския щатски университет, ръководеща екип, учещ сигнала и опитващ се да дешифрира произхода му. Тя е част от Breakthrough Listen, изпитание подкрепено от 100 милиона $, идващи от Юрий Милнър, съветски милиардер вложител, за намиране на извънземни радиовълни. Проектът се натъкна на най-интригуващата си част до момента.

Проксима Кентавър е най-близката известна звезда до Слънцето, единствено на 4.24 светлинни години от Земята, част от тройна звездна система, известна като Алфа Кентавър. Проксима има най-малко две планети, едната от които е каменист свят, единствено малко по-масивен от Земята, който заема по този начин наречената обитаема зона на звездата, където температурите би трябвало да благоприятстват съществуването на вода в течно агрегатно положение. Нещо което може да способства съществуването на живот на повърхността на планетата.

Самият радиосигнал, открит напролет на 2019 година, в доста връзки е фантазия за ловците на извънземни. Това е бил теснолентов сигнал с периодичност 982,02 мегахерца, както е записано в дневника на Обсерваторията Parkes в Австралия. Природата, без значение дали експлодираща звезда или геомагнитна стихия, има наклонност да излъчва на широколентов диапазон.

„ Сигналът се демонстрира в нашите данни единствено когато гледаме в посока на Проксима Кентавър, което е вълнуващо “, споделя Шейх. „ Това е предел, който в никакъв случай не е преминат от сигнал, който сме виждали по-рано, само че има доста неразбираеми неща. “

Практикуващите в обнадеждаващото поле за търсене на извънземен разсъдък, прочут още като SETI, обаче споделят, че са виждали всичко това и преди.

„ Виждали сме тези типове сигнали и преди и постоянно се е оказало, че това са RFI – радиочестотни разстройства “, написа Дан Вертимер, основен технолог в изследователския център на SETI в Бъркли, който не е част от изследването на Проксима Кентавър.

Подобно изказване се повтаря и от сътрудника му в Бъркли, Андрю Симион, който е основният следовател на Breakthrough Listen. „ Нашият опит съществува в море от смущаващи сигнали “, споделя той.
„ Моят инстинкт демонстрира, че той има антропогенен генезис “, прибавя той. „ Но към този момент към момента не можем да го разбираем изцяло. “

Независимо от изказванията за биосигнатурни газове на Венера и разкази за наблюдения на НЛО, събрани от Пентагона, откриването на извънземен живот – камо ли на разсъдък, би имало психически гръмотевични галактически и исторически размери.

Фалшивите аларми са част от SETI през цялото време, когато Франк Дрейк, тогава в Корнел и в този момент пенсиониран от Калифорнийския университет в Санта Круз, насочи радиотелескоп в Грийн Банк, Западна Вирджиния, през 1960 година към двойка звезди, с вярата да чуе радиовълните на извънземните. Той открива нещо, което изглеждаше като сигнал. Може ли да е толкоз елементарно да открием, че не сме сами?

Сигналът обаче, се оказа част от скришен боен опит.
Шестдесет години по-късно към момента сме публично сами, макар търсенията на SETI.

Програмата Breakthrough Listen, беше оповестена с доста звук от Милнър и Стивън Хокинг през 2015 година, предизвиквайки нещо, което нарекоха подем в търсене на следи от извънземен разсъдък.

Неотдавнашното неспокойствие стартира на 29 април 2019 година, когато учените от Breakthrough Listen обърнаха радиотелескопа Parkes към Проксима Кентавър, с цел да следят звездата за мощни прояви. Това е дребна звезда, известна като алено джудже. Тези звезди са склонни към сходни прояви, които могат да лишават атмосферата от планетата и да я създадат нежизнеспособна.

Като цяло те записаха 26 часа данни. Радиотелескопът Parkes обаче е бил оборудван с нов правоприемник, кадърен да разграничава теснолентови сигнали от вида, който търсят откривателите на SETI. Така че през есента на 2020 година екипът взема решение да търси данните за такива сигнали, работа, която прави Шейн Смит, от Хилсдейл Колидж в Мичиган и стажант в Breakthrough.

Сигналът, който изненада екипа, се появява пет пъти на 29 април по време на поредност от 30-минутни прозорци, в които телескопът е ориентиран в посока Проксима Кентавър. Оттогава не се е появявал. Това е бил чист не модулиран звук, което значи, че наподобява не носи никакво обръщение, с изключение на обстоятелството на личното си битие.

Сигналът също демонстрира наклонност да се отклонява леко по периодичност през интервалите от 30 минути, знак, че какъвто и да е сигналът, не е на повърхността на Земята, само че постоянно корелира с въртящ се или орбитален обект.

Но отклонението не подхожда на придвижванията на известни планети в Проксима Кентавър. И в действителност сигналът – в случай че е действителен – може и да идва от някъде отвън системата на Алфа Кентавър.

„ Първоначално имаше комплицирани реакции от хората, само че това бързо се успокои. За интервал от 24 до 48 часа в края на октомври, споделя Смит, настроението се измести от любознателно и любопитно към „ доста сериозна научна детективска работа “.

„ Бих споделила, че в началото бяхме извънредно скептични и не преставам да съм скептична “, споделя Шейх за хипотетичния сигнал. Но прибавя, че това е „ най-интересният сигнал, който идва през програмата Breakthrough Listen “. Екипът се надява да разгласява резултатите си при започване на 2021 година.

Публикувано в The New York Times.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР